83

Казанлък диша във врата на Пловдив по брой градове побратими

Автор Петър Марчев

Кметовете на Казанлък Галина Стоянова и на гръцкия град Дидимотика Ромилос Хаджияноглу подписаха окончателен меморандум за побратимяване на двата града.

„За окончателното скрепване на нашето приятелство трябва да благодарим преди всичко на техни високопреосвещенства митрополита на Дидимотика Дамаскин и на Старозагорския митрополит Киприан, които благословиха нашето желание двата града да станат побратими“, отбеляза кметицата на Града на розите. 

По време на двудневната визита Старозагорският митрополит Киприан съслужи с гръцкия си колега в местния храм „Св. Атанасий“. Гостуването затвърди връзките на Казанлък с Дидимотика, но също и между православните църкви и народи на България и Гърция, а и между архиереите Киприан и Дамаскин. Официалните срещи в посока това побратимяване започнаха още през ноември 2019, но бяха забавени заради пандемията. Дидимотика е неголям град в Беломорска Тракия с население от 8 799 души и е център на Димотишката, Ориестиадска и Софлийска епархия на Гръцката православна църква.

Подписаният меморандум за разбирателство и сътрудничество определя различни сфери на обмен като култура, туризъм, търговия, образование, розопроизводство и други от взаимен интерес. От гръцка страна подчертаха интереса си към богатото културно наследсто на Долината на розите и тракийските царе, което трябва да бъде опознавано по света.

Равносметката – Казанлък се сдоби със свой 17-и побратим, така се изравни със София и вече диша във врата на Пловдив, който държи палмата на първенството с 29 побратими. И това е естествено – всеки иска да е приятел на Града на розите, чиито прелестни розови градини и още по-прелестна гюлова ракия се прославени по неподражаем начин от Любен Каравелов и неговото незабравимо „Мамино детенце“.

За протокола - първото побратимяване е с унгарския град Надканижа /1970/, втори е френският Сент-Ерблен /1986/, следват Толиати /1994/, Фукуяма /1995/, македонският Кочани /1995/. През новото хилядолетие побратимяването продължава с гръцкия град Верия /2001/, с румънския Търговище /2004/, с френския Грас /2005/, с легендарните египетски градове Луксор /2005/ и Александрия /2006/. От по-ново време е братството с алжирския Град на розата – Блида, с японския Мунаката, китайския Дзинан, южнокорейския Джунгнанг-гу /предградие на Сеул/, с италианските Кремона и Кацаго Сан Мартино. В специалната графа „приятелски градове“ пък са Стеенокерцел – Белгия, Е ле роз – Франция, Загатала – Азербайджан и Ломжа – Полша. Но съвсем скоро Ломжа ще се присъедини към побратимените градове, заедно с турския Муратпаша.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?