1939

Като през соца: Връщат задължително военно обучение за учениците в България

Задължително военно обучение за учениците у нас. Това е записано в ново постановление на Министерския съвет, предава NOVA. Предвижда се от следващата учебна година децата от 10-ти и 11-ти клас да са подготвени по теми като защита на родината и оцеляване при кризи от военен или природен характер. 

Заложено е обученията да се провеждат от военнослужещи или цивилни служители на Министерството на отбраната. Освен историята и настоящето на въоръжените сили на България учениците ще усвояват и знания, свързани с участие в спасителни и евакуационни действия, незаконен трафик на оръжие и тероризъм.

Оцеляване при откриване на невзривени боеприпаси, участие в мисии извън страната и как се действа срещу оръжия за масово унищожение. Това са само част от темите, с които от догодина ще се запознаят учениците, които сега са в 9-ти клас. 

Експерти подкрепят идеята за военно обучение.

“Особено с оглед на последните събития, които станах в Турция, а и миналата година наводненията в Карловско - всички видяхме, че има нужда българското население да има елементарни познания как да реагира при кризи - природни или, недай си Боже, военни. Но такива познания са абсолютно необходими”, каза журналистът и военен експерт Димитър Ставрев.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
хихихи

хихихи

26.02.2023 | 14:34

всички дебили шоро_шояди дето довчера реваха против наборната казарма, а сега първи американски ястреби за войната в Украйна!

Отговори
3 2
Хахаха

Хахаха

26.02.2023 | 19:35

Дано някой ден да стана президент и такива като теб веднага ще ги вкарам в Белене... Тогава ще разбереш , че симпатизираш на ПРЕСТЪПНИ РЕЖИМИ.... Впрочем смятам, че изобщо нямаш капацитет да разбереш какво съм написал

Отговори
0 1
Да бе

Да бе

26.02.2023 | 08:08

Заметресениеята и наводненията. Ха. Ха. Ха. Има си друг термин за такова обучение "Бедствия и аварии". Щом ще се провежда военно обучение да си го кажем право, че се готви война. Да не са слепи всички? Че даже има и допълнително тема "участие в мисии извън страната". Положението се размирисало на война от преди години. Просто до сега беше в едни други райони, но там вече всичко е сринато. Дори в детските градини взеха да думкат патриотичните тъпани и да подготвят бъдещата месо за месомелачката.

Отговори
12 4

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?