3906

Карина и Антон отглеждат щастливи коледни дръвчета

Елхата може да се превърне в скъп гостенин и да посрещаме всяка година у дома с едно и също коледно дръвче - все по-пораснало и кичесто. Това е идеята на инициативата "Щастлива коледна елха" - живо дръвче, което може да изкара един или повече весели празници в дома на своето семейство, след което да продължи живота си сред природата.


Проектът е дело на Карина Гичева и съпруга ѝ Антон, които се впуснали в начинанието преди 7 години след 4 неуспешни опита да засадят коледните си елхички. Решихме, че не може дръвчето - яркият символ на най-светлия християнски празник, да приключва до кофите за боклук. Още със стартирането на проекта започна и инициативата "Жива коледна елха под наем". При този модел елхичките гостуват в домовете на хората, след което се връщат в парка, където ние полагаме професионални грижи за тях през цялата година. Маркираме дръвчетата с имената на хората и по този начин те имат възможност отново да бъдат със своята елхичка - вече пораснала, и през следващата Коледа. Така онези, които нямат къде да отглеждат дръвчето целогодишно, могат да се възползват от тази възможност и да празнуват с жива елха, разказва Карина, управител на Коледния парк в кв. "Павлово" в София.


За да са истински живи и щастливи дръвчетата, ние ги отглеждаме в специални иновативни коренообразувателни контейнери, които значително увеличават шансовете им за прихващане и след това за засаждане. По този начин те са с качествена коренова система и наистина устойчиви по време на престоя си у дома.


От свежата екологична идея могат да се възползват и хора от други градове, не само от София. Ние доставяме елхички до всяка точка на България, както и приемаме за грижа такива, които не са закупени от нас, за да може максимално много дръвчета да оцелеят след празниците.

В Коледния парк се отглеждат над 3000 коледни дръвчета, които са представители на над 10 иглолистни вида и са в размери от 40 см до 4 метра. Цените на Щастливите коледни елхи варират в зависимост от сорта, размера и начина им на отглеждане, като могат да бъдат между 30 и 500 лв.
 


Когато една елхичка е устойчиво отгледана и наистина жива, грижите, които трябва да се полагат за нейното оцеляване, са минимални. Най-важно е да гостува вкъщи не повече от 3 седмици. Това е от съществено значение, защото заради високата температура дръвчетата се разпролетяват и пускат нови леторасли, които измръзват след изваждане навън. Друго важно изискване е да се поливат редовно. Спокойно може да слагате по 2 литра вода през няколко дни, без да се притеснявате, защото излишното се оттича в паничката и елхичката си го дърпа постепенно. Също така основно изискване е елхата да се постави далеч от всякакви отоплителни уреди. Не е хубаво да седи близо до парното или под струята на климатика. Най-добре е да е до някой прозорец, на прохладно място, и близо до слънчевата светлина.

Има много различни добри практики и методи, които повишават комфорта на дръвчетата вкъщи. Пулверизирането на игличките е една от тях. По този начин елхичката се освежава и разхлажда. Друг важен момент при отглеждането на живо дръвче е да не се слага връх, защото по този начин пъпките се задушават и връхчето на дръвчето загива, казва Карина.


След празниците и след 3-седмичния престой вкъщи елхичката трябва да се изнесе на терасата или двора. Преди това е хубаво да се направи климатизация за 1-2 дни в помещение с междинна температура, за да не стресира заради високите температурни амплитуди между 20 градуса в хола и зимната обстановка навън на -10. След като е изнесена навън, хората имат избор дали да изчакат до пролетта и да я засадят на двора, или да я отглеждат целогодишно на балкона. Тук е важно да кажем, че елхичките спокойно могат да живеят на терасата с изключение на южната такава. Прекалено големите горещини през юли и август няма да им понесат. Решение за хората е и опцията да ги върнат в Коледния парк, където ние ще полагаме целогодишни грижи, за да не се притесняват за благополучието им.

Ако искате да засадите дръвчето напролет, най-важно е да знаете, че кореновата бала е от изключителна важност. Тя трябва да излезе цяла от контейнера и да влезе в земята. Ако се разбие при засаждане, големите буци пръст ще разкъсат малките коренчета, от които зависи изхранването на елхичката и тя може да загине, съветва Карина.


Ние от "Коледна елхичка" сме вдъхновени от природата, обичаме дърветата и се грижим за тях. Споделяме вярата и традицията, че Коледа е символ на зараждащия се нов живот и че всеки дом заслужава жива коледна елха. Всяка година хиляди коледни елхи се пренасят в българските домове, но за съжаление само малка част от тях са наистина живи и щастливи. Ние искаме да предложим алтернатива на морално остарелите отсечени и пластмасови дървета и за наша радост забелязваме тенденцията, че все повече хора споделят философията и симпатията ни към истински живите дръвчета, казва Карина.

Нашата основна мисия е максимално много дръвчета да продължат живота си щастливо след коледните празници, като правят градовете ни по-зелени и с по-чист въздух. Също така наш приоритет е да задълбочим връзката между хората и природата, като им даваме възможността да поканят истински живо дръвче в домовете си за Коледа. По този начин елхата създава симпатия в техните очи, като ги учи на природолюбие и природознание, които са от изключително важно значение в дългосрочен план.
 
 
Още увлекателни четива - в "Марица Коледа" - най-празничното, най-цветно и забавно рекламно (и не само) издание. Очаква ви на адрес: https://hermesmedia.bg/marica-koleda-2023/

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?