71

Къпят само зетьове със зелен сертификат в Перущица

Къпят само зетьове със зелен сертификат на самобитния обичай „Къпанки“ в Перущица заради ръста на заболелите от COVID-19 у нас и спазването на мерките, наложени от здравните власти. Това обясни кметът на града Мария Вълканова. Ритуалът се изпълнява само в тази част на България на Ивановден по стар стил – 20 януари. В него се включват мъжете, които са се оженили през изминалата година. Те се хвърлят в Чолаковия вир, като се смята, че това носи здраве и берекет.


Тази година само трима млади зетьове ще се престрашат да скочат в ледените води и ще зарадват своите невести, изпълнявайки ритуала. Броят на тези, които са се оженили обаче е далеч по-голям – 60 мъже са минали под венчилото през 2021 г. Спрямо предходната година мераклиите са с един повече. Заради ръста на заболелите от COVID-19 обаче скачането в  Чолаковия вир става само срещу зелен сертификат. Кметът на Перущица обясни, че и тримата желаещи да участват в „Къпанки“ са представили такъв. Младоженците са на възраст около 30 години. Мероприятието ще се проведе при спазване на всички противоепедимични мерки – желаещите да наблюдават ритуала ще трябва да носят маски.


Подготовката за обичая започва още от ранното утро, като младоженците  подгряват  у дома  с вино. След това цялата компания се отправя към реката. До вира под звуците на гайди и тъпани ги съпровождат роднини, кумове и приятели. Преди да скочат в ледените води изсипват един бакър с червено вино. Вече веднъж влезли във водата започват да пръскат с нея насъбралата се публика. Накрая младоженецът пълни по един бакър от водата и се отправят обратно към дома, където изсипва водата в ръкава на булката. За да бъде плодородна годината тя трябва да се е хванала за лозница. Накрая следва най-сладката част - сядането на празничната трапеза. На нея задължително присъства печени мисир със зеле, а веселбата продължава до ранни зори. 

Вижте как протече ритуалът миналата година.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
kak'Сиика

kak'Сиика

19.01.2022 | 14:48

Тая овца, кметицата, само развалила народната традиция. Ето затова жени не трябва да се избират за управляващи.

Отговори
1 2

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?