1553

Калфин: Светът трябва да е готов за руски ядрен удар

"Няма съмнение, че международната общност няма да приеме резултатите от референдумите, които се провеждат в Луганск, Донецк, Херсон и Запорожие. То не е и нормално - референдуми, които са в условията на окупация, излизат сигнали, че се ограничава движението на хората, принуждават се да гласуват и т.н. Те се правят не за да ги признае някой, а за да има оправдание руският президент, когато тези части от Украйна бъдат обявени за руска територия. Тънка е разликата дали да блъфира, или наистина да използва ядрения си арсенал, както подчерта, че не блъфира".

Коментара направи пред БНР Ивайло Калфин, бивш външен министър, бивш вицепремиер и социален министър, изпълнителен директор на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд. 

"Никой, логично мислещ, не предполага, че Русия би могла да използва ядрено оръжие, но виждаме, че войната минава в една фаза, в която Путин няма какво да губи и ще използва всичко, което има на разположение. Не знам дали ще прибегне до тази последна мярка, но ще бъде много зле, ако след това международната общност е изненадана, че се е случило. Така че трябва да има готовност и за такъв вариант", каза още той. 

Бившият външен министър на България изтъкна, че да се говори за неутралитет на страната ни не е сериозно:

"Ние не сме част от конфликта Русия-Украйна. Путин, след като видя, че не може лесно да се справи с Украйна, вече каза, че воюва с НАТО, със Запада. Русия постави НАТО като имагинерен враг в Украйна, което не е така. Международната общност помага на Украйна да защити територията си. Няма война Русия - НАТО, България не е част от война".

Според него има настроение и в България, и в други страни - да спрем с помощта за Украйна, за да приключи бързо войната, но "това означава Русия бързо да постигне целите си":

"Очевидно идеите на Путин са да разширява територията на Русия. Не мисля, че има вариант, в който това да бъде прието. И тук вече България не би трябвало да бъде неутрална. Когато се говори за запазване на териториална цялост, не би трябвало да поставяме под въпрос въобще дали България приема този принцип на международните отношения".

Калфин подчерта, че Русия е загубила огромна част от влиянието си в международните отношения:

"Един от проблемите е, че Русия е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН. Това е най-авторитетната организация, която би трябвало да се изказва по такива проблеми, включително запазването на териториалната цялост. С поведението си Русия ликвидира тази функция на Съвета за сигурност, той вече не може да работи ефективно".

По думите на Калфин позицията на служебното правителство на България е ясна и е заявена от външния министър Николай Милков от най-високата трибуна - ООН, заклеймявайки агресията на Русия срещу Украйна. 

В предаването "Неделя 150" бившият вицепремиер и социален министър коментира казуса със спрения руски газ за България и призивите за преговори с "Газпром":

"Тези призиви са несериозни. "Газпром" не държи евтин газ, който да достави на България, това не е опция и няма да бъде алтернатива. "Газпром" ще използва газа за политическо оръжие и с това някои партии у нас с удоволствие ще се заиграят. Общо взето - ако слушате Кремъл, можете да получите някоя троха, което е обидно за България и не би трябвало да се допуска. Не очаквам преговори с "Газпром" да доведат до резултат и до алтернативен евтин газ за страната ни".  

Ивайло Калфин обясни, че в Европа руският газ не може да бъде изцяло заменен, тъй като няма световно производство, което да може да компенсира:

"Тя обаче не може да пренасочи доставките си от Европа към Китай и Индия, примерно. По логистични причини Русия не може да го продава там в такива количества". 

ЕС е все по-обединен и пропагандата, твърдящо обратното, не се основава на факти, категоричен беше изпълнителният директор на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд:

"България без ЕС щеше да е много по-бедна и изостанала държава. Ако някой си поставя, че Русия е алтернатива и близки връзки с нея, ще трябва да го разочаровам - няма пример за такава държава освен ако не искаме да живеем като Беларус.

България няма друга алтернатива, а самостоятелно развитие, без да участваме в ЕС, за нас би било фактор за още по-голямо изоставане. Сега поне имаме всички инструменти, за да се избутаме от последното място, но на най-напредналата общност. Иначе изпадаме в абсолютно друга орбита".

Калфин категорично посочи, че България получава около 4 пъти повече средства от ЕС, отколкото внася, освен това тя получава и влияние в световен мащаб.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
Пена

Пена

26.09.2022 | 00:26

Говори си. Не ми пречиш.

Отговори
2 1
Фашагите на варненския ман гал

Фашагите на варненския ман гал

25.09.2022 | 17:06

в предизборен щурм

Отговори
8 2
При ядрен удар русофилещите срещу пари

При ядрен удар русофилещите срещу пари

25.09.2022 | 16:49

също ще бъдат облъчени. За разлика от другите, ще е справедливо.

Отговори
8 9
Ким Чен Ун

Ким Чен Ун

25.09.2022 | 16:25

Ядрените му подводници дежурят от двете страни на САЩ. Украйна цялата е купена от американците и те затова така пищят че, Путин си взе Донбаса а, те са го платили. Едно е сигурно. Путин си е направил сметката и няма да отстъпи. Абе, с две думи Байдън ще види кон боб яде ли?

Отговори
26 9
Къвъ чифутска наглост и  неблагодарност

Къвъ чифутска наглост и неблагодарност

25.09.2022 | 16:19

Калфин чифута нагъл цял живот мързелуващ по чифутски и катерещ се по стълбичката на ерархията куманистическа днес плюе срещу ония чийто газове е лизал докато се е възкачвал Типичен Юда Типична спяща чифутска клетка една от многото във България за който Данс спи

Отговори
19 7
Биби

Биби

25.09.2022 | 17:10

Браво на коментатора! /нямате неймче, защо? / Същото си помислих и аз за Калфин. Не благодарни, въртеше се около Русия, че сега пее друга песен. Изненадах се на това, което е казал. Ето за това сме на този хал-продажници и предатели. Вън от политиката за Калфин!

Отговори
9 5
NaZi

NaZi

25.09.2022 | 17:22

Обиждай Калфин колкото ти душа иска. Факт е, че той показва много реална картина за бъдещето на България - прогрес или беларуски модел.

Отговори
9 11
Есента на патриарха

Есента на патриарха

25.09.2022 | 16:02

Безкрайната власт води до необратими изменения. Някога Путин беше друг. Сега единствената ценност за него е самият той и скрит дълбоко в бункера си зад Урал, може да заповяда и ядрен удар. И никой няма да го спре. Обкръжението му е такова.

Отговори
9 16

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?