Калабрийската мафия искала да инвестира на язовир “Батак”

Ндрангетата била готова да вложи 160 млн. евро в курорт

Членове на калабрийската мафия ндрангета, действащи в северната област Емилия Романя, възнамерявали да инвестират 160 млн. евро в хотелски мегакомплекс на язовир “Батак” в България.

Това стана ясно от подслушани телефонни разговори от италианските власти във връзка с разследване на аферите на “Сейв Груп” от Реджо Емилия. Това е групировка от сферата на строителството и крупни проекти, която обяви фалит през 2013 г. Според следователите “от проучването на документите за процедурата по фалит на “Сейв Груп” става ясно, че тя има сключен договор с Baker -r ЕООД за реализирането на курорт с името Melia Bakerville в зоната на язовир “Батак” на стойност 160 млн. евро. Дейността по изграждането трябвало да започне в края на 2013 г.”

Тези дни над 300 карабинери с хеликоптери от Модена, Реджо Емилия и Парма осъществиха операция с кодово име “Емилия”, в която арестуваха 9 души и запорираха имущество за 330 млн. евро в областите Емилия Романя, Ломбардия, Калабрия и Лацио. Според италианските медии операцията е насочена против инфилтрирането на калабрийската мафия в Северна Италия. Посредством изнудване, рекет, пряко или индиректно купуване на търговски дружества ндрангетата е взела под контрол финансови и икономически дейности в италианския Север. Организацията била активна и в търговете за държавни поръчки след земетресението през 2012 г. в областта, а на всичкото отгоре се опитвала да повлияе и на вота в някои от местните общини.

Според прокуратурата епицентърът на престъпната организация под контрола на ндрангета бил в град Реджо Емилия. Там командвал кланът Гранде Аракри от калабрийския град Кротоне, пише "24 часа".

Още на 28 януари т.г. при първата част от операцията властите арестуваха 117 души. Сред разследваните са висшисти с чисто съдебно минало, които служели като подставени лица за финансовите интереси на мафията.

За бос на престъпната организация се смята Николино Гранде Аракри, който е получил нова заповед за задържане в затвора, където се намирал, а също Алфонсо Дилето, Микеле Болонино и Джовани Веки, собственик на “Сейв Груп”. Под запор са поставени различни фирми, сред които “Сейв Груп”, “Сейв Енджиниъринг” със седалище в Монтекио Емилия и “Импреджеко” от Рим, чрез които ндрангетата си служела за инфилтриране в икономиката на Северна Италия.

Алфонсо Дилето, известен с прозвището Маймуната и смятан за дясна ръка на боса Николино Гранде Аракри, е човекът, който говори за аферите в България по телефона с римски бизнесмени. Той координирал армията от подставени лица в услуга на клана. Смята се, че те са били поне 300. Много от тях открили в ндрангетата и в офертите ѝ за работа в строителния бизнес разрешение за финансовите си проблеми по време на кризата.

Въпреки че “Сейв Груп” обяви фалит и десетки работници загубиха работата си, кланът на ндрангета продължил да действа и да прави сделки по света. Сред тях била и сделка за 190 млн. евро за изграждането на сгради за военните в Кот д'Ивоар.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?