Какво ще стане със съкровищата на Васил Божков

Стойността на колекцията му е стотици милиони евро

Ако бъде иззета колекцията на бизнесмена Васил Божков от сградата на „Нове Холдинг“, тя ще бъде съхранявана в депата на Националния исторически музей, а картините ще се пазят във тези на Националната художествена галерия.

Това обясни министърът на културата Боил Банов на пресконференцията в Министерството на културата.

По отношение на културните ценности се подхожда изключително отговорно. Министерство на културата е сезирано и работи с полицията и прокуратурата от самото начало на случая, обясни Банов по повод акцията за изземване на колекцията на Васил Божков.

По-рано днес издирваният бизнесмен разкри, че още когато колекцията му е била много по-скромна са му предлагали за нея 600 млн. евро.

„Там има влагоуловители, поддържа се необходимата температура и помещенията отговарят на всички изисквания“, добави Банов.

На журналистически въпрос как точно ще бъдат изнесени антиките от колекцията на бизнесмена той каза, че в археологията има стандарти, които са валидни за всяка една държава.

Всякакви хипотези за чували са несъстоятелни. Министерството на културата има свои представители на всички адреси. Има представители на Националния исторически музей и Националната художествена галерия.

Нашите експерти са много подготвени. Тези практики процедури, въобще не е ставало въпрос за това как да се отнесем към културни ценности, как да ги опаковаме и как да ги пренесем. 

Гарантираме с нашето присъствие и с нашите експерти, че всичко ще бъде опаковано, съхранено за бъдещето на нацията. Всички мерки нещата да се случват под контрола на Министерството на културата са взети. Няма миг, в който нещо да се случва без нашите експерти на място да определят реда и начина.

Банов влезе и в детайли, като обясни, че в специални кутии се изрязва пространство, в което да се поставя експоната, така че по никакъв начин да не бъде увреден.

„Няма бягане от този стандарт“, подчерта той.

Министърът увери, че наши експерти от НИМ и НХГ са посрещали огромни изложби, изпращали са и наши навън и до този момент не е имало никакви проблеми по отношение съхраняването при транспортиране на експонатите.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?

Към анкетата