71

Какво ни чака след кървавото небе? Проф. Рачев с шокиращи разкрития

Професорът алармира за силни геомагнитни бури днес и утре

 

Наблюдавахме необичайно природно явление в неделя вечерта в различни части на България и Европа - обагрено в червено небе. Според проф. Георги Рачев по нашите географски ширини сме станали свидетели на Полярното сияние Aurora Borealis. 

Зрелищният феномен се дължи на мощна буря, формирала се в земната магнитосфера. Kлиматологът обяснява процесите с 11-годишния слънчев цикъл и "вървим към неговия максимум, което означава повече такива тъмни петна на лицето на Слънцето и много голяма магнитна индукция". 

 "За всичко е виновно Слънцето (...) Магнитното поле ни предпазва от изпепеляващото Слънце. Когато този слънчев вятър, тези частици попаднат в магнитосферата на Земята, се отправят към двата полюса - Aurora Borealis  и Aurora Аustralis (Южното сияние)", казва ученият.

Проф. Рачев не допуска в следващите 20-30 години този огнен небосвод да се види над България отново. 

Той се позова на официалните данни на Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН, според които между 16:45 ч. и 18:45 ч. в неделя Kp индексът на интензивността на потока от заредени частици, т.е. на корпускулярната радиация от Слънцето, се оценява по геомагнитния ефект, който тя предизвиква, чрез т.нар планетарен Kp индекс.

Това е балометрична (логаритмична) величина, която може да има стойности от 0 до 9 и се определя от множество наземни геомагнитни станции, намиращи се в северното и в южното полукълбо. В неделя Kp индексът е достигнал, дори леко надминал стойност 8, след което е започнал да спада. 

Проф. Рачев алармира за силни геомагнитни бури днес и утре.

Той категорично отхвърля хипотези за ХААРП, манипулативни теории или друг вид намеса, които набират скорост в социалните мрежи, да имат някакво въздействие върху процесите от последното денонощие.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
хахо

хахо

07.11.2023 | 17:02

Това е интересен Феномен! Въпроса е как се отразява на човека!

Отговори
1 0

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?