71

Какво ни чака на морето: Цаца, бира и картофки - 13 лева

Макар и по-късно от обичайното, подготовката за новия летен сезон тече, но нови ще бъдат и цените по заведенията. 

Националният статистически институт отчете рекордна инфлация, като на годишна база тя е 14%. 

Това е най-високото ниво от 2008 г. насам. 

Най-сериозно е поскъпването при хранителните продукти. Цената на доматите за месец се е увеличила с над 20%, а при агнешкото поскъпването е с близо 13 на сто. 

Сериозно е увеличението и при останалите меса и картофите. По-високи ще бъдат и цените по курортите. 

"Инфлацията, по-високите осигуровки, газта, цената на тока... Олиото се оказа един от най-скъпите продукти. Направиха така, че нашите цени по меню да се вдигнат с 20 процента", оплака се управителят на крайбрежно заведение Невяна Филева пред Bulgaria ON AIR. 

А след като менютата вече са поправени, собствениците на ресторантите по морето се притесняват, че ще изгубят клиентите си. И ако цацата, бирата и картофитe през 2021 общо са стрували 10 лв., Невяна пресмята новата цена: "В момента на тези три продукта ще е 12-13 лв., или поне така е във Варна." 

Инфлацията обаче ще се отрази на Красимир Петров. 

"До началото на този месец активно идвах до работа с автомобил, но почнах да пестя и спрях да идвам с автомобил", обясни той. 

Собственикът на предприятието, в което работи Красимир, също е засегнат. Заради 5 пъти по-скъпия ток орязва парите за другите разходи. Така например вече помещенията в завода не се охлаждат. 

Мениджърът "Производство" Красимир Кръстев заяви, че в момента оцеляват. "Загуба на печалба от една страна, не успяваме част от парите да ги реинвестираме, липсват подобрения, иновации", сподели той. 

Част от собствениците на фирми са готови да затворят обектите си, ако инфлацията продължава да расте.

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Burgas

Burgas

18.05.2022 | 22:31

Купувам от рибният за 2 лв. Кг. Кемпери 0.89 Ст. Знаете от къде . Пускам бате Васко (знаете кой ) Картофки от градината и това е ... Не ходете по кръчмите . Проблеми няма

Отговори
3 2
турист

турист

18.05.2022 | 10:50

що така ма Миме, нали ви намалиха ддс то а вий дигате цените, никога по-вече няма да стъпя на Черноморието да ме тровят с боклуци на баснословни цени и да плувам до гаргаленки и да се връщам със сюргюн, в Турция се чувствам бял човек за почти без пари и впръскване от ядене

Отговори
3 2
Анон

Анон

18.05.2022 | 08:16

Стига с тая Гърция

Отговори
3 2
Народ

Народ

18.05.2022 | 01:51

Да, ти кажа приятелю, много намаляха будалите. Защо ли!? И преди пържеха цацата със старо олио, та после се скъсваш от киселини. И тя недопържена, и картофите хрупкат. Хората не от добро , тръгнаха към Гърция и Турция. Сега, представям си колко кожи ще съдират. Ама, ще са малко бунаците да идат при тия алчни кожодери.

Отговори
6 4
Цацко Бираджийски

Цацко Бираджийски

18.05.2022 | 00:36

Докато има будали да ходят на море...ще си вдигат биричката и рибката... Ей го моя колега цяла година гладува, за да може лятото да отиде на море :)

Отговори
8 3

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?