49

Какви празници и почивни дни ни чакат през април

Пролетта дойде и освен слънце, носи много празнични дни.

На 6 април - сряда, ще почетем Успението на Свети Методий Славянобългарски. Той е по-големият брат на Константин-Кирил Философ. Двамата са сред Светите Седмочисленици на православната ни църква и почитани като съпокровители на Европа.

На 16 април ще честваме Лазарова събота, или според народната традиция – Лазаровден. Този празник винаги е в последната събота преди Страстната неделя. Тогава в храмовете се отслужва Литургията на Свети Йоан Златоуст.

На следващия ден - 17 април, е Неделята на Великия пост - Вход Господен в Йерусалим. В народната традиция този празник е Връбница или Цветница. Тогава ще поздравим и всички, които носят имената на цветя или дървета.

Страстната седмица и Пасхалния пост приключват на 24 април - неделя, когато ще бъде огласена Благата вест за Възкресението Христово! Оттогава, в продължение на 40 дни вярващите християни се поздравявят с "Христос Воскресе" и отговора - "Воистина Воскресе"!

На 25 април - понеделник, започва Светлата седмица след Възкресение Христово. Тогава продължават и празничните богослужения в православните храмове.

Подобни ще са събитията и на 26 април - третият ден на Великден.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Мъ кви празници през Абрил

Мъ кви празници през Абрил

03.04.2022 | 15:38

Мъ никви празници през Абрил няма да има Бя Най големите празници минаха през Абрил Посрещнахме нашите братя чифутите със пълни торби с пари в Джипчето от Украйна Настанихме ги в прекрасни хотелчета Киро наш плаща Ей това е празник За кви други празници във Абрил Не съ сещам А за оня на Кръста ли ва А за ония 30 сребърника ли ва Абе тва е стара история А ония 30 сребърника ние отдавна сме ги развъртели По днешно казано инвестирали И раждат на ден не по 30 а по 300 милиарда Та за кой е празника и за кви празници не разбрах

Отговори
4 0

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?