71

Каква зима ни чака? Вижте всички изненади според „Коперник“

Задават се топли месеци със значително повече валежи между декември и февруари

 

Възможно е голяма част от Северна, Централна и Южна Европа да регистрира значително повече валежи от средното ниво между декември и февруари.

Расте вероятността Европа да преживее значително по-топла зима от обикновено, а това може да намали търсенето на горива за отопление, пише Bloomberg.

Генерирани данни от Европейската служба за климатични промени „Коперник“ показват минимум 50% вероятност цяла Европа да преживее температури доста над средните между декември и февруари. Страните в ЕС и извън съюза имат 60-70% вероятност да надхвърлят средните исторически температури от последните три десетилетия.

Във вторник учените от „Коперник“ актуализираха сезонната си прогноза, използвана от фермери, застрахователни компании и компании за комунални услуги с цел да се приспособят към затоплящата се планета.

Необичайно високите температури може да потиснат цените на природния газ с наближаването на зимата и да осигурят известно икономическо облекчение за европейците. Нашествието на Русия в Украйна тласна цените до рекордни върхове миналата година, допринасяйки за кризата с разходите за живот, с която Старият континент продължава да се бори.

Прогнозата следва предупреждение от Международната агенция за енергия (МАЕ), че мразовито време може да породи колебания в цените на затегнатия газов пазар. Газохранилищата в Европа са почти пълни много по-рано от планираното, но „това не е гаранция за стабилни цени през целия сезон“, съобщи агенцията в пазарен доклад, публикуван във вторник. „Рискът от волатилност на цените, особено в случай на студена зима, е причина за безпокойство“, допълни тя.

Програмата „Коперник“ използва милиарди измервания от сателити, кораби, самолети и метеорологични станции в цял свят за месечните и сезонните си прогнози. Заедно с Европейската космическа агенция „Коперник“ играе централна роля в усилията на ЕС за 16 млрд. евро да изпревари климатичните промени чрез точно прогнозиране.

Тя вече е най-големият доставчик на климатични данни в света.

Данните сочат още, че в голяма част от Северна, Централна и Южна Европа има вероятност между 40% и 50% за значително повече валежи между декември и февруари.

В САЩ североизточното и западното крайбрежие вероятно ще преживеят значително по-високи температури от обичайните. Във Флорида и югоизточните щати има вероятност между 60% и 70% за валежи много над средното равнище между декември и февруари.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
ГАРВАНЪ

ГАРВАНЪ

11.10.2023 | 14:05

След поредната безснежна зима ви чака ГЛАД. Тази година овошките не дадоха почти никакъв плод. Птиците измряха без храна, закъсаха пчелите. И така ще е и по-нататък, ако зимите продължават да са без сняг и сушави. Въртете перки, сечете дървета, за да слагате фотопанели, а после се чудете за последствията. И избийте до крак едрия добитък, щото пърдял метан, та предизвиквал тлобално затопляне. А перките променят въздушните течения, фотоволтаиците представляват огромни площи, които неестествено се нагряват до над 80 градуса и пряко затоплят въздуха над тези площи. Ама това не се съобщава, защото става дума за много пари. Дето ще им дойдат и от фермите за скакалци, с които да ни хранят.

Отговори
10 3
doccc

doccc

11.10.2023 | 10:59

Уникално лекарство, което взриви интернет: то е многократно по-хладно от виагра и е напълно безопасно на всяка възраст. С него ще имате силна и дълга ерекция, много спе.рма и повишена издръжливост и тестостерон. Прочетете го сами.-----> https://mub.me/medik

Отговори
1 7
гъZZпромаджия

гъZZпромаджия

11.10.2023 | 10:49

Чака ни ледена зима, ще горим мебелите вкъщи, домашните си любимци ще ги ядем на супа! Вервайте!

Отговори
14 6
Xa xa xa

Xa xa xa

11.10.2023 | 13:17

"Котенцата" са вкусни , яж тях !

Отговори
6 4

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?