71

Какъв трус ще издържат сградите у нас? Разтърсваща прогноза

Серия от мощни земетресения удари Турция, а у нас експерти дадоха съвети за действия при подобни ситуации и обясниха доколко са сигурни сградите, в които живеем.

„Слава Богу, достатъчно далеч сме от Източноанадолския разлом. Почти 1000 километра ни делят от там, така че въздействие върху нашите локални сеизмични източници не би трябвало да има и няма да има”, увери пред NOVA доц. Ирена Александрова, ръководител на секция "Сеизмология" при НИГГГ-БАН. Тя обясни, че у нас стават редовно леки земетресения, които разтоварват разломната структура, но подчерта, че това не означава, че не може да се случи и трус с по-силен магнитуд.

 
Инж. Димитър Куманов, който е строителен специалист и конструктор, и е бил доброволец при обследването след пернишкото земетресение, заяви, че дори при силен трус някои сгради имат шанс да оцелеят. В България обаче не бил правен анализ за сигурността на сградите при евентуално подобно бедствие, уточни експертът.

„Никой не може да каже на колко ще издържат. Това, което е по-рисково, се наблюдаваше в района на Перник, където къщите са строени от местни майстори”, допълни инженерът.

По думите му масово при новото строителство има много пропуски и компромиси със сигурността. При панелните сгради обаче било заложено много добро поведение при сеизмични въздействия. Проблемът при тях бил, че те са вече значително реконструирани в сравнение с първоначалния си облик.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
eva

eva

07.02.2023 | 16:04

На морето няма да остане нито един от новите хотели и много от новите кооперации, особено в Бургас.

Отговори
2 0
Колко е едно паспортче

Колко е едно паспортче

07.02.2023 | 14:15

Нищо не Той стериопора от изолацията тапетите и най вече паспортите на сградите ще ги пазят от земетръс Тия дето гушнаха парите за паспортчета на сградите ще ги заковем отвън на сградата та да я укрепват като арматура Имената им се знаят Та даже и на цялата им фамилия

Отговори
8 1
Инж.

Инж.

07.02.2023 | 13:48

Проблема е в икономията и липсата на контрол.Жилищата построени между 1997 и 2010г.са с изключително лошо качество.Материали и изпълнение не отговарят на никакви строителни норми!

Отговори
8 1

Анкета

Коя дата предпочитате за национален празник на България?