49

Как ще се преизчисляват пенсиите от 1 април? Вижте в сайта на НОИ

Националният осигурителен институт (НОИ) предлага на своя сайт подробни разяснения за нормативната уредба на възможността за преизчисляване на трудовите пенсии на хора, които продължават да полагат труд и да се осигуряват след пенсионирането си. Това съобщиха от пресцентъра на НОИ. Информацията може да бъде открита в рубриката „Актуално“.

Предвидени са два начина за преизчисляване. Първият начин е служебно – с допълнително придобития от пенсионера осигурителен стаж в периода след отпускането или преизчисляването на пенсията до края на предходната календарна година. Вторият начин е по заявление на пенсионера – с допълнително придобития осигурителния стаж и осигурителен доход в периода след отпускането, съответно - след последното преизчисляване на пенсията, до датата на преизчисляването.

От разясненията стават ясни мотивите на законодателя да предвиди като дата на служебното преизчисляване 1 април на всяка календарна година, посочват от НОИ. Акцентът е, че се прилага единен подход и еднакъв период за преизчисляване на пенсиите на работещите пенсионери, като се гарантира равнопоставеност на всички правоимащи.

Ако преизчисляването се извършва от 1 януари на всяка година с допълнително придобития от пенсионера осигурителен стаж до края на предходната календарна година, каквито предложения са правени, това не би донесло допълнителни ползи за пенсионерите, тъй като заради обмена на осигурителните данни и времето за технологична обработка на близо 400 хиляди пенсии, изплащането им пак би се реализирало през април.

Следва да се подчертае също, че при извършване на преизчисляването от 1 април всяка година не се пропуска нито един период с положен осигурителен стаж след пенсионирането. Преизчисленият размер на пенсията се изплаща 12 месеца до следващото ежегодно преизчисляване, като върху него се отразява осъвременяването от 1 юли в съответната година, отбелязват от НОИ.

Миналата седмица от НОИ съобщиха, че институтът ще преизчисли служебно пенсиите на близо 336 000 работещи пенсионери. Служебното преизчисляване на пенсиите започна като извънредна мярка през март 2020 година, заради ковид пандемията.

През 2021 г. извънредната мярка беше трансформирана в постоянно действаща. В началото на април същата година бяха преизчислени служебно пенсиите на 294 000 работещи пенсионери. През 2022 г. броят им достигна малко над 340 000. Средният размер на увеличението на пенсиите при последното преизчисление беше 13,20 лева.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Със заглавието подвеждате ... Марица!

Със заглавието подвеждате ... Марица!

20.03.2023 | 13:18

Липсва най-важното ... На принудените да работят пенсионери в тази скапана държава, управлявана от продажни политици.

Отговори
4 0
А защо само на работещите още пенсионери?

А защо само на работещите още пенсионери?

20.03.2023 | 13:09

А кога правилно ще преизчислите пенсиите на вече не работещите но с 45 години трудов стаж пенсионери? Кога бе мръсници? Докога ще унищожавате българската нация? Продажници!

Отговори
4 0
А защо работят след като са се пенсионирали да отговори НОИ

А защо работят след като са се пенсионирали да отговори НОИ

20.03.2023 | 13:02

Защото не сте им преизчислили правилно и не получават заслужените си пенсии. Затова са принудени 70-годишни пенсионери да работят. Преди 50 години когато са започвали трудовата си дейност не са предполагали че ще дойде времето когато ще живеят в страна с европейски цени и не европейски пенсии! И с гербаджийски нацистки НОИ!

Отговори
3 0
Гарабед

Гарабед

20.03.2023 | 11:54

В Япония заговориха за евтаназия на хората над 65 години. Що да им плащат пенсии, като могат да ги ликвидират и приберат натрупаните парички за старини? В "цивилизована" Канада предлагат безплатна (!!) евтаназия на бедните и старите хора. Натам ни бутат тия педъри. Старите хора им пречели и били виновни.

Отговори
6 1

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?