49

Как се свиква референдум и кога е легитимен

Референдумът е пряко допитване до народа, който чрез гласуване трябва да изрази мнението си по важен държавен въпрос. Според Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление предложение до парламента за произвеждане на национален референдум може да бъде направено от инициативен комитет на граждани с избирателни права, събрал не по-малко от 200 000 подписа. За да бъдат задължени депутатите да кажат "да", обаче са нужни не по-малко от 400 000 парафа. След като се насрочи и проведе, националното допитване става легитимно, ако в него участват поне толкова гласоподаватели, колкото на последните проведени парламентарни избори. Тогава и резултатът от референдума е задължителен за изпълнение от институциите, ако повече от половината гласували са предпочели отговор "да" на поставения въпрос.

Именно заради по-ниска избирателна активност от записаната в закона, референдумът на Слави Трифонов за мажоритарно гласуване преди 7 години не произведе резултат, въпреки огромния брой отговори "да".

Ако активността при допитването е била поне 20% и над половината отговори са положителни, то парламентът може да разгледа темата, но без ангажимент да се съобрази с резултата.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата предпочитате за национален празник на България?