2374

Как да спрем да живеем в дългове - 5 полезни съвета

Свят, в който можете да получите кредити е много по-добър от този, в който не можете. И при все това, често гражданите, изтеглили кредит, без да изчисляват възможностите си, потъват в дългове.

Този процес се превръща в порочен кръг, пише сайтът interpolezno.com. Тук потърсихме решението и някои отговори по темата и предлагаме 5 съвета как да спрете да живеете в дългове и да се справите с текущото финансово състояние.

1. Вземете строг контрол върху финансите си. Изчислете общия си дълг. Напишете на лист хартия, колко пари дължите на приятели и семейство, колко трябва да отделите, за да изплатите кредита. Така сами ще може да видите цялостната картина на финансовото си състояние и да направите изводи.

2. Поставете си за цел, да се отървете от всичките си дългове в рамките на определен период от време. Трезво преценете финансовите си възможности. Ако изплатите всички заеми и изплатите дълговете наведнъж, тогава има голям шанс да сте разорени и отново да затънете в дългове. По-добре е активно да погасявате дълга си няколко месеца подред.

3. Направете план за удобно време: месец, година, десетилетие. Планирайте големи покупки, ремонти или пътуване в чужбина за период, който ще ви позволи да сте напълно финансово подготвени. В този случай определено няма да влезете в дългове.

4. Научете се, да различавате истинските си нужди от тези, наложени от агресивната реклама. Всеки път, когато ще похарчите голяма сума или ще вземете нещо на кредити, задайте си два въпроса: „Мога ли да си купя и да съм доволен от по-евтино нещо?“, „Мога ли да бъда търпелив и да го купя по-късно, когато имам събрана необходимата сума?”.

5. От тук насетне спрете се и обмислете, кога и как да теглите кредити. Кое може да си позволите и кое не е по силите ви да изплащате. Дългът, който имате може да бъде покрит, чрез рефинансиране с кредит, който сте изтеглили последно и всичко да е добре обмислено.

Не изключваме непреодолима сила и екстремни случаи, но след като покриете всички дългове, може да започнете да спестявате, осигурявайки си финансова възглавница, благодарение, на която ще сте готови за подобни ситуации.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?