49

Как да проверя имам ли пропуски в здравното осигуряване?

Въпрос: Как да проверя имам ли пропуски в здравното осигуряване, за да не плащам такси при лекаря? 

Отговор: Гражданите могат да направят справка за здравноосигурителния си статус, както и да проверят периодите без данни за здравно осигуряване чрез електронната услуга на НАП, която е със свободен достъп в Портала на НАП. Справка за здравния статус клиентите на администрацията могат да направят и на телефон 0700 18 700 (на цена, съгласно тарифата на съответния оператор). Услугата е автоматична и изисква само въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона. Освен това системата дава данни и за всички месеци и години, за които не са платени задължителните здравноосигурителни вноски. Справката за здравен статус по телефона работи 7 дни в седмицата, 24 часа на ден.

Здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват, ако не са внесени повече от три дължими месечни вноски за период от 36 месеца. А прекъснатите здравноосигурителни права се възстановяват, при условие че заплатят всички дължими здравноосигурителни вноски за последните 60 месеца.

От 1 август хората, които сами внасят задължителните си здравноосигурителни вноски, дължат минимум 31,20 лева месечно, припомнят от Националната агенция за приходите. В това число влизат трайно безработни, които не получават обезщетение за безработица и не се осигуряват от държавата, абитуриенти - неосигурени на друго основание, и такива, които не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за социално осигуряване.   

От първия ден на август тази година е увеличен минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, като той вече е 780 лв. Съгласно Закона за здравното осигуряване неосигурените на друго основание се осигуряват върху доход не по-малък от половината от минималния размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица. Така здравноосигурителната вноска за тях се изчислява в размер на 8% върху месечен осигурителен доход не по-малко от 390 лв. и не повече от 3400 лв.

Срокът за внасяне на тези вноски е до 25-о число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят, напомнят от НАП. Здравноосигурителната вноска за август 2023 г. трябва да се внесе най-късно до 25 септември 2023 г.

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?