1553

Как да намалим сметките за ток и парно? Говорят експертите

С бързо проветряване на стаята и фолио зад радиатора на парното можем да намалим сметките си за отопление през зимата. Това посъветва в ефира на БНТ Богомил Николов от „Активни потребители“.

По думите му през студените месеци проветряването на помещенията чрез леко открехване на прозореца води до големи загуби на топлина, оттам на енергия и покачване на сметките. Според него най-добре е проветряването да става на широко отворен прозорец и за кратко време - до 2 минути, обощават колегите от в. "Сега".

От своя страна инж. Йовко Раканов, преподавател в ХТМУ препоръчва по време на това проветряване да спираме отоплителните уреди. Той съветва още, когато ни няма в къщи, да настройваме климатиците или радиаторите на централното отопление на много по-ниска температура.

По този начин ще намалим загубите на топлинна енергия. „Съвременните климатици например, позволяват програмиране и дистанционно управление на режима на работа. Това ни позволява те започнат да отопляват по-силно дома ни около 20 минути преди прибирането ни, което е достатъчно да се постигне необходимата температура за комфорта ни“, казва той.

Инженерът припомня, че сега в много от жилищата вентилите на радиаторите на централното парно са оставени на максимална степен, за да може при пускането на отоплението инсталацията да се обезвъздуши. По думите му, след като тръгне отоплението те трябва да останат така само няколко часа и след това да се намалят на желаната от нас температура. Според него подходящото й ниво е 20-21 градуса, като за да пестим може да се обличаме по-топло у дома.

Богомил Николов пък съветва по-малко да ползваме електрическите сушилни, като той ги определи като енергиен вампир в дома. Той смята, че можем да сушим прането си и в къщи, като по този начин ще подпомагаме овлажняването на въздуха, изсушен от работата на отоплителните уреди.

Според други мнения обаче това трябва да става в помещение, където не спим и не стоим постоянно. Инж. Раканов пък смята, че за икономия на ток от пералнята можем да използваме перилни препарати, които позволяват да се пере на по-ниски температури на водата. „Този уред консумира най-много електроенергия за загряването на водата“, припомня той.

 
Шефът на „Активни потребители“ съветва още да намалим температурата на електрическия бойлер и да го пускаме да работи основно през нощта, когато тарифата е по-евтина. Николов смята, е че все повече хора вече си позволявали да купят електроуреди с висока енергийна ефективност, който ще консумира по-малко ток. Според него друг трик за известна икономия на енергия зад радиатора на централното парно да залепим фолио, което да отразява топлината към помещението и така тя да не се губи за загряване и на външната стената зад отоплителния уред.

Справка в сметките ни за парно показва, че по-голяма част от начислената ни енергия е за консумираната от домакинството топла вода. За това, вероятно, е важно да намалим именно тази консумация. Другият трик, който можем да приложим е да поискаме от фирмата доставчик да намали температурата на подаваната битова гореща вода от абонатната станция. По този начин се намаляват и топлинните загуби от движението на топлата вода по двойния щранг, необходимо за да може като пуснем чешмата или душа да не чакаме дълго, докато тръгне топлата вода, което се случва при липса или развалена циркулационната помпа в абонатната станция на кооперацията.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?