1553

Как България не пусна Йоан от Пловдив да учи медицина

Заплетен бюрократичен казус - младеж от смесен брак между българка и македонец, който живее в Швеция със семейството си още от 5-годишен, иска да се върне и да учи медицина в България. Това обаче се оказва невъзможно, въпреки че е издържал изпитите с високи оценки. Причината - празнина в правителствено постановление, съобщава БНТ.

Йоан е син на българка, а баща му Паун Поповски е от Северна Македония и получава българско гражданство. Живеят в Пловдив, където се ражда Йоан. По-късно семейството се мести в Швеция, но поддържат тесни връзки с България.

След като завършва образованието си там, Йоан решава да кандидатства медицина в България, като баща си. Има българско и шведско гражданство. Тъй като не е учил у нас, кандидатства по силата на постановление 103 на Министерския съвет, което определя условията и реда на обучение у нас на чуждестранни граждани и лица без гражданство, които са от българска народност. Успехът на Йоан от изпитите е висок и той е щастлив, че ще учи медицина в България. Но когато излиза класирането, него го няма в списъка.

Семейството се опитва да разбере каква е причината, свързва се с министерството на образованието. Обясняват им, че отказът идва не от тях, а от Агенцията за българите в чужбина - откъдето казват, че Йоан не може да кандидатства по постановлене 103, именно защото има българско гражданство. И даже му предлагат нещо абсурдно.

"Българската агенция го посъветва той да се откаже от българското гражданство, за да може да кандидатства като чужденец. Никъде в тази наредба не пише, че да имаш българско гражданство е проблем или да имаш българско гражданство те спира", обясни Паун Поповски - баща на Йоан.

От Агенцията за българите в чужбина признават, че подобен проблем имат и други младежи, които са учили по чужди образователни системи, затова се предвижда допълнение в документа.

"В програмата на правителството е заложена възможност - именно разширяване на постановлението с оглед предоставяне на квота на възпитаниците на българските неделни училища, но това предстои да се случи. Към момента, за съжаление, за тези младежи и тези ситуации решение няма", каза Райна Манджукова - изпълнителен директор на Агенцията за българите в чужбина.

От тези бюрократични спънки обаче Йоан е разочарован и разколебан дали да учи в България. "Той е страшно разочарован... Искаме да го подкрепим, защото това му беше труден период - самата подготовка, чакането и най-накрая - разочарованието. Ще видим", коментира баща му Паун Поповски.

Тази вечер Йоан и семейството му се прибират в Швеция.
 
 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
Да си кандидатства като българин тогава,нали има българско гражданство

Да си кандидатства като българин тогава,нали има българско гражданство

12.08.2023 | 10:47

Какъв е проблема?Да пусне документи като българин

Отговори
5 0
Дддд

Дддд

12.08.2023 | 23:04

Явно не му стигат точките от бала за прием.

Отговори
0 0
rr455

rr455

12.08.2023 | 10:00

Това е специална програма за македончета да учат медицина, но тя си е за тамошни, а не за такива от Западна Европа. На свободен принцип те няма да изкарат оценките, за да влезнат наред с българчетата, а като чуждестранни - се плаща солено. Но едва ли това място ще остане незаето, друго македонче от Македония ще дойде

Отговори
3 0
параграф 22

параграф 22

12.08.2023 | 08:38

Цялата ни държава е оплетена в такива параграфи 22! И това не е случайно. В политиката се "одобряват" и назначават хора, които си имат свои цели и задачи! Не проблемите на Обществото!

Отговори
3 0
ех, момче,

ех, момче,

11.08.2023 | 22:03

кой те посъветва да кандидатстваш в най-ретроградния медицински университет! Нямаше ли кой да ти каже, че единственият празник, който там празнуват е 9-ти септември? Нямаше ли кой да ти каже, че това не е точно университет е мафия "мама, татко и аз, баба, дядо и внуче". УЧИ МЕДИЦИНА ТАМ, КЪДЕТО МОГАТ ДА ТЕ НАУЧАТ! Заминавай си за Швеция, човече.

Отговори
15 2
а, ти какво правиш още тук бе льольо

а, ти какво правиш още тук бе льольо

11.08.2023 | 22:14

караш още на наливни грантове ли?

Отговори
6 12
провал

провал

11.08.2023 | 22:40

Много точен и изчерпателен коментар. Като гледам мащаба на реклама и размаха на управата, това е най-добрия мед. университет поне в Европа. А в Швеция ще види зор. Тук 6 години веселба.

Отговори
15 1
ВЪПРОСЪТ Е

ВЪПРОСЪТ Е

11.08.2023 | 22:43

КАКВО ПРАВИШ ТИ, НЕГРАМО-НИК??

Отговори
12 0

Анкета

Кой е най-големият проблем на Пловдив, за който искате отговор от кандидатите за кмет?