4020

Къде се къса връзката между пенсионните права и приноса на осигуреното лице

Кое е по-добре - само НОИ или и да ползваме и втория стълб

Най-големият въпрос, на който повечето хора все още нямат отговор за себе си, е кое е по-изгодно - две пенсии (от НОИ и от частен фонд) или само една, но от държавата. С други думи, има ли изобщо смисъл от втория стълб в този му вид, или държавната пенсия в българските условия няма алтернатива?

​Социологическо проучване, направено от Националния център за парламентарни изследвания към Народното събрание през февруари, показа, че ​по-голямата част от съгражданите ни предпочитат държавната пенсионна система, финансирана от бюджета с данъците на всички. Задължителният втори и доброволният трети стълб с индивидуални партиди в частни фондове на теория звучат добре на хората, но на практика те нито разчитат на тях, нито са готови при сегашните си доходи да отделят големи спестявания там.

Зад всичко това, разбира се, има много здрава логика, свързана с обстоятелството, че в момента е грубо нарушен основният принцип на пенсионната система - че трябва да има връзка между пенсионните права и приноса на осигуреното лице. И тъй като в момента тя е скъсана (с текущи вноски ​на работещи се плащат пенсии), за много хора понастоящем държавната пенсия е доста по-изгодна от алтернативна, която би била базирана на реалния им принос.


Големият плюс на държавната пенсия, която хората си харесват, е, че тя зависи от политическите решения. За да тушират социалното недоволство, политиците обикновено са склонни да вдигат пенсиите. Благодарение на това, както и в момента, стотици хиляди хора взимат пенсия, която надвишава техния реален осигурителен принос.

Големият плюс на частната пенсия е, че тя пък зависи предимно от икономическите реалности - получаваш толкова, колкото си внесъл, плюс доходността. Ако човек заложи на лични спестявания, управлявани пазарно, той няма да се ползва от привилегиите на политическия популизъм, но пък няма и да носи рисковете на политическите кризи.

В последните няколко години е видно, че спечелиха в мнозинството си тези, които заложиха на държавната пенсия. Но това едва ли винаги ще е така. Според прогнозите на НОИ, посочени в доклада до Европейската комисия за застаряването на населението ("Aging Report Bulgaria 2024"), през 2070 г. държавната пенсия ще осигурява едва 30% от получаваната преди пенсиониране (при нива от 4​5% към 202​0 г.). 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
Браво на Славчо Атанасов за изказването му!Както винаги-точен в десятк

Браво на Славчо Атанасов за изказването му!Както винаги-точен в десятк

27.06.2024 | 14:36

В десятката с изявлението,прекрасен разбор им направи на нашите “глухи” за народа политици,наистина забили глави в пясъка като щрауси,заслепени от собствено теснопартийно его,амбиции и власт,а невиждащи голямата картинка-съсипията на страната ни.И колкото повече се инатят и не начират формула за подкрепа,толкова по-зле става.Накрая на народа ще му писне,ще стане един преврат или гражданска война и първите пострадали-физически и изцяло,ще са със сигурност г-да алчните инатливи политикани,драпащи за кресла на наш гръб!!!Ай..бакалъм вече с ид’иотиите им!!!

Отговори
4 0
пенсионер

пенсионер

27.06.2024 | 12:54

засега държавният е по добър.

Отговори
8 0

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?