4020

Кабинетът вдигна заплатите на всички чиновници

Новият модел на заплащане в администрацията, от който се очакваше да отстрани диспропорциите между бедни и богати министерства и агенции, всъщност се оказа вдигане с твърда сума на абсолютно всички заплати. Рязко се увеличават и минималните заплати, отново за всички нива в администрацията. Новият модел за пореден път отказва да се занимава с голямо разходно перо за персонал - наличните средства за допълнително материално стимулиране, предава Сега.

Това става ясно от одобреното от правителството постановление за разпределяне на близо 270 млн. лв. за заплати на чиновниците. Парите бяха отпуснати в държавния бюджет с категорично изискване с тях да бъдат отстранени трупани с години диспропорции, но от постановлението става ясно, че задачата се е оказала непосилна.

Одобреният от министрите в оставка модел предвижда да бъдат вдигнати възнагражденията на абсолютно всички служители, които са били обект на анализ, от общо 304 администрации - министерства, агенции, комисии, областни администрации и т. н. Индивидуалните заплати на тези чиновници се вдигат с твърда сума - от 200 лв. за най-ниското ниво (изпълнител) до 300 лв. за ръководно ниво 2 (главен секретар в министерство). Така се увеличават индивидуалните основни месечни заплати на всички държавни служители, независимо дали работят в бедна или богата структура и има ли диспропорция в бюджета на съответната администрация за заплати или не.

Вдигат се рязко и минималните възнаграждения за всички нива в администрацията. За шестте най-ниски нива от 933 то става 1400 лв. - тук попадат стажанти, сътрудници и изпълнители без опит. Минималната заплата за най-високото експертно ниво - съветник в дирекция "Правна" на МС, от 933 лв. става на 2100 лв. Най-ниското минимално възнаграждение за главен секретар на министерство става 2500 лв. При най-ниските изпълнителски нива се вдигат и максималните заплати.

Вдигането на тези минимални нива е по-свързано с основната цел на задачата - справедливост, защото при служители, които не могат да достигнат новия минимум с одобреното твърдо увеличение от 200 до 300 лв., ще получат повече. Новите минимуми премахват и съществуващи абсурдно ниски нива на възнагражденията, които нямат нищо общо с реалните заплати, а само създават изкуствено ниска долна граница.

От вдигането на минималните заплати и необходимостта да получат по-висока твърда добавка за достигането им ще се възползват 8377 служители, за някои от които увеличението може да достигне реално до 98% спрямо получаваното в момента. Авторите на анализа не представят разчет, който да покаже какъв финансов ресурс ще се разпредели по формулата с твърдата сума и какъв допълнителен ефект идва от въведените нови минимуми, които ще се усетят от най-ниско платените служители.

Разходите за ДМС не могат да надхвърлят 30% от разходите за възнаграждения и осигуровки, но в едни министерства и агенции има пари за бонуси, в други - не. Натрупани са и много сериозни исторически диспропорции с безпринципно вдигане на индивидуалните основни месечни заплати в отделни министерства.

Това се признава в прав текст в анализа на МС, че от началото на 2020 г. до края на 2023 г. съответните правителства са приели 89 постановления за увеличаване на разходите за заплати в държавната администрация на обща стойност 947,7 млн. лв. Дори и на места да е помогнало за преодоляване на съществуващи дисбаланси, всички тези решения без отчитане на общия модел на заплащане водят до нови диспропорции, признава администрацията на МС.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
11 коментара
Breks

Breks

08.04.2024 | 14:35

Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контрoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:---- https://e.vg/alman

Отговори
0 0
Читател

Читател

08.04.2024 | 13:02

Ех, че прост народ е българския, абе пари в администрацията защото трябват гласовете им, а те са седачи в изобилие послушковци, пак ще тичат да гласуват, а едни пенсионери се опитват да живеят с 600 лева, по скоро мегитират и си чакат смъртта, но има провидение и всичко се връща дано се задават с лакомията, хиляди проклятия се изпращат всеки ден и ще платят до 9 то коляно. Като гледам какъв е елита, то се радвам че съм от простолюдието.

Отговори
1 1
Електората е Осигурен!

Електората е Осигурен!

08.04.2024 | 12:39

Електората е Осигурен! Остава да се разбере кой за кого ще гласува! За ГЕРБ-СДС! Или За ПП-ДБ!

Отговори
1 1
Това е решение и заповед на Асен Василев.Нали трябва да си купи служеб

Това е решение и заповед на Асен Василев.Нали трябва да си купи служеб

08.04.2024 | 12:00

Служебния вот под строй и команда-даваме ви пари,ще ни гласувате!Василев какво не е направил в ущърб на бюджета и умишлено ни вкарва в милиарди заеми,без да взима впредвид платежоспособност,номинали по структурите и методология за образуване на заплати според ценз,позиция,отговорности и финансово състояние на конкретната служба.Простоид’иот с ала-бала шмекерджийства и хвърляне популистки прах предизборно в ущърб на реформи с персонал.

Отговори
2 0
Кой друг да гласува за ГЕРБ?

Кой друг да гласува за ГЕРБ?

08.04.2024 | 11:46

Кой друг да гласува за ГЕРБ? или другите!

Отговори
1 1
Пари

Пари

08.04.2024 | 11:15

Все във бюджетния сектор парите на гире е и не се ли вижда и в момента че всички неуредици и бели идват точно от този сектор, пуснели новините все това бръмчи, ама като минем в евро минималната пенсия ще стане 220 евро, къде има такава пенсия бе хора слезте на земята, какъв Евро саюз какъв шангем

Отговори
2 1
Имало едно време

Имало едно време

08.04.2024 | 10:39

Имало едно време един султан. Мъдър бил султанът, издал ферман - на всички чиновници да им се спрат заплатите, те от рушветите си живеят.

Отговори
6 1
То хубаво!... Ама

То хубаво!... Ама

08.04.2024 | 11:48

То хубаво!... Ама тук няма Султан! Заплатите те сами си ги Гласуват!

Отговори
2 0
Стоичков

Стоичков

08.04.2024 | 10:29

Василев,нали на нереформирани структури нямаше да раздавате пари. Такава раздута администрация с такива възнаграждения не е имало и при социализма.След 35г. преход го докарахме администрацията да е по заплатена от частния сектор и да е пълно с пенсионери и роднини,които са явно несменяеми и "високо квалифицирани". За да се обърне тренда и да има яка реформа се искат "топки",които явно нямате и разчитате така да си осигурите гласове за изборите,но това е порочната практика от времето на ГЕРБ,които здраво се окопаха в администрацията.

Отговори
8 1
Браво бе

Браво бе

08.04.2024 | 10:18

За тях може , а за обикновения работещ човек КОГА БЕ

Отговори
7 2
За него....

За него....

08.04.2024 | 12:42

За него.... Един по-препечен!

Отговори
2 0

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?