4232

Журналистката Светлозара Лазарова: Не ни трябват видеа, а книги, не полуфабрикати, а домашна храна

Светлозара Лазарова е журналист, автор и водещ на рубриката „Аз, потребителят“ в предаването на бТВ „Преди обед“. Тя е с богат опит и като продуцент на предавания и телевизионни формати, сред които  „Игрите на 90-те“, „Игри на волята“, както и като водещ в „Преди обед“. Родена е в годините, когато вестник „Марица“ току-що е поел пътя към читателите и представя Пловдив, региона и света през своя поглед.

 

Почти връстници сме с „Марица“, на 30-годишна възраст човек обикновено е успял да постигне 1-2 свои мечти, както и да загуби също толкова. Ако не гони конкретно разписан план, то най-вероятно е разбрал, че мечтите са малки върхове за покоряване, след което следват падове, в които търсиш следващата цел. Мечтата за мен бе да върша неща, с които променям средата и действителността у нас, споделя пред „Марица“ Зара Лазарова. 

Като журналист имам тази възможност и всъщност изминалата година сбъдна работни мечти, които всъщност изглеждат леко битови, но за групи от хора са много. В "Преди обед" успяхме да покажем пропуски в закона, които правят продажбата на райски газ напълно легална, макар новината, че е абсолютно забранен, да "избухна" във всички медии миналия септември. И ето тук идва въпросната ниска точка - когато виждаш, че няма законова инициатива и макар всички да виждаме слона в стаята, то го подминаваме съвсем спокойно. Истината е, че личната ми мечта е свързана само със здраве за близките и това да бъдат будни ежедневно, откровена е тя. 

За света последните години бяха изпълнените с големите предизвикателства - коронавирус, медиите и постоянното информационно цунами, войната, информационните технологии. Всяко от тези предизвикателство слага своя отпечатък и върху всеки от нас, коментира Зара.

Мисля, че пандемията даде възможност на хората да спрат и да осъзнаят къде се намират - в личен план, както и да видят накъде сме тръгнали като общество. Прави ми впечатление, че обществото отново се раздели - едни заживяха още по-активно в социалните мрежи, а други започнаха наистина да търсят малките радости в живота. Прави ми впечатление още, че има все повече хора в планините, които бягат от големите градове и търсят тишината на природата, споделя журналистката.

Виждам как интернет ни променя и ни превръща в консуматори на бърза и непроверена информация, а знанието остава на заден план. Е, истината е, че не ни трябват полуфабрикати, а домашна храна. Не ни трябват готови видеа в интернет, а книги, на които да разсъждаваме. Не ни трябва пластмаса, а да докосваме пръстта. Само така можем да се върнем към истинските неща в живота, защото те ни правят хора.

А като такива няма как да загърбим и всичко случващо се по света - като войните. Особено впечатление ми прави как целият цивилизован свят подаде ръка на Украйна, но ситуацията в Палестина сякаш е нещо много далечно и не съществува. Тъжно е колко лесно обръщаме гръб на детската смърт в Ивицата Газа и погазването на всички човешки прави. В момента ставаме свидетели на геноцид, който целия свят тихо подминава. Ето това е най-страшното, смята известната журналистка. 

Ще ми се погледът наистина да е напред и по-често да се поглеждаме едни други в очите. Иска ми се да бъдем по-човечни и по-искрени, с по-малко поза и повече запазени в съзнанието моменти, отколкото фотографирани и споделени в интернет, споделя Зара Лазарова.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
14 коментара
Интересно ми е

Интересно ми е

10.06.2024 | 02:37

Лазарова къде беше на 7 октомври миналата година и дали видя на видео жестокостите на Хамас спрямо мирни граждани на Израел. Тя декларира, че й трябват книги, а не видео. Книгата за жестокостите на Хамас на този ден все още не е написана, но тя може да погледне видео материала преди да осъжда “погазването на всички човешки права”. Може също така да погледа доказателствата, как Хамас крие терористи, оръжие и какво ли не в болници и училища. Всичко е документирано за тези които се интересуват. Такива като Лазарова, които само бръщолевят глупости, си остават кучета, които лаят след кервана. А той, керванът, си върви и никой не може да го спре.

Отговори
12 1
Любопитко

Любопитко

10.06.2024 | 02:58

Мисля, че не е трудно да се отгатне откъде иде всичкия напън и глупостите на т.н. "журналистка". От редакцията са и спуснали задача да спретне този пасквил, като са и посочили опорните точки. С една дума, тя е рапортувала пред началството , получила си е хонорара /заплатата/ и... толкова. Това е днешната журналистика - който поръчва музиката, той плаща. А в-к Марица отдавна се е прославил сред читателите, че пази зад ника на силните на деня. От това мекотело нищо няма да стане, но слушайки, ще е под чучура. За съжаление не само в това издание е тъй! Обективната и разследващата журналистика са погребани отдавна - откакто Боко Шарлатанина и ОПГ ГРОБ се появиха....

Отговори
2 3
Любопитко

Любопитко

08.06.2024 | 22:45

А КОЙ е ЦИВИЛИЗОВАНИЯ свят, който подаде ръка на УКрайна? Хайде - избрявам: САЩ, Великобритания, Франция, Германия, т.н. ЕС, който повече се изживява вече като НАТО. Та Германия предизвика ВСВ. А останалите са колониални страни, дължащи благополучието си на ОГРАБВАНЕ, в т.ч. и на такива незначими страни като нашата. Те подържат неонацизма и вместо към преговори, тикат страните към продължаване на конфликта. Младо момиче - журналист, личи че имаш политически предпочитания, които няма да донесат нищо добро за обрулената ни територия. Тъй, че по-полека. Грешките са присъщи на младоста, не се изхвърляй. Какво ни препоръчваш - дегенерати като Тагарев, Главата, Боко Шарлатанина с неговата ОПГ ГРОБ - мафията във власта! Това ле препоръчваш? Млъкни и се огледай! И това го пише маричката в деня на размисъл? Не е ли подсъдно? Или лозунга, че купуването на гласове е само за "парлама"? Браво Марица! Безсрамници сте!

Отговори
9 7
БАЙ БРАДЪР

БАЙ БРАДЪР

09.06.2024 | 09:08

Излезем ли от ЕС и НАТО , Европа и света ще ги гледаш през крив макарон.....Най-много да те пуснат до Малко Търново ...и....дотам

Отговори
5 3
Любопитко

Любопитко

09.06.2024 | 16:22

99 процента от българите изобщо не се интерисуват къде е Млко Търново. Останалите могат да си платят и пак ще прескочат границата. За едните визи болшинството нашенци тънат в мизерия. Този лаф за пътуването се изтърка. Предпочитам да съм състоятелен, а не да ми показват "морковчето" - виза и да мисля как да свържа двата края, след като и нашето море вече е мираж за населението ни. А такива като Боко Шарлатанина и всички от ОПГ ГРОБ, Тагарев, Главата, Божков... пак ще ходят където си искат.

Отговори
2 10
Лъсна

Лъсна

10.06.2024 | 02:59

Червеният задниk на Любопитко. Абе сволоч, ти чувал ли си за класово общество? Вашето “безкласово общество” не ни доведе до никъде. Защо мислиш, че всеки мързелив българин трябва да ходи на море всяка година? Къде го пише това? Който е кадърен, умен и образован може да ходи на море 3 пъти в годината и то на различни морета. Такива като тебе, дето само се оплакват, ще си стоят в къщи - друго не заслужават. Ти даваш ли си сметка, че без ЕС щеше да умреш от глад? Кочината, в която живееш, получава милиарди от ЕС всяка година, за да се изхранваш, да дишаш по-чист въздух, да живееш по-човешки живот. За визите: мога само да си представя как ще проплачеш, ако визите станат с пари… Такива некадърници като тебе непрекъснато търсят да плачат на чужд гроб. Аз няма да плача на твоя.

Отговори
11 3
Любпитко

Любпитко

10.06.2024 | 04:04

Много малко си живял, за да бъдеш съдник! Ходил съм на почивка и на море, и на планина ВСЯКА година! Семейството ми е НАД средния статус за страната - и сега, и преди. Но от такива отрепки и гъзомийници като теб, отдавна се изселих и ви гледам гърчовете и сеира отдалеч! Целувайте задника на Боко Шарлатанина и цялата му престъпна банда и бъдете щастливи, когато ви се усмихне късмета да видите морето но не на снимка“

Отговори
1 10
Сериозно предположение

Сериозно предположение

10.06.2024 | 05:13

би било, че си се изселил в Русия, съдейки по начина, по който атакуваш ЕС и САЩ. Иначе би било доста лицемерно да живееш в една от страните, които хулиш. Но и това няма да ме учуди - пипалата на Путин са навсякъде. Това че си се изнесал от кочината не пречи да си заблудена овца. Иначе не мога да си обясня горните ти писания.

Отговори
8 1
Любопитко

Любопитко

10.06.2024 | 05:21

Отново ти повтарям, че малко си живял. Къде живея не е твой проблем. И пак ти повтарям - целувай задника на Боко Шарлатанина и рязаните бургии и бъди щастлив! Жълта ти е човката още. Освен Путин и Русия в главата ти има бръмбари и нищо друго! Но това е поколението, което завърши с една тетрадка в задния джоб! Нещастници!

Отговори
1 8
АБЕ ЦЪРВУЛ

АБЕ ЦЪРВУЛ

10.06.2024 | 08:36

Дори и да си се махнал от к******а БГ,бил си и си оставаш,същия бг-е помияр,а ако си в държава от ЕС,толкова по-зле за теб,защото плюеш по държава, ( и ЕС,като цяло ) която ти е дала,работа и достоен стандарт и начин на живот....у БГ-ето (ако беше останал),щеше да си броиш стотинките за сутрешното кафе,нещастник....!!!!

Отговори
6 0
До Любопитко

До Любопитко

10.06.2024 | 15:57

Твърдението ти, че ходиш на море всяка година, потвърждава, че плачеш на чужд гроб за българите, за които морето е мираж. Може пък хората да предпочитат планина. Важното е да има гроб, на който да плачеш и да заголиш червения ти задниk. Дреме ми на дядовия къде живееш - овцата си е овца.

Отговори
10 0
Любопитко

Любопитко

13.06.2024 | 04:16

Когато липсват аргументите, в сила влиза първичното, просташкото словоблудство. Но истината няма цвят и за това много хора ги боли. Кое от твърдението за подръжниците на войната не е вярно? И това че ЕС се изживява като НАТО и отнема функциите на ООН не е вярно ли? Но за простотията и простащината няма почивен ден, няма покой! И какво значене има кой говори истината. Но за слепите това е лошо! Живей в кочината и бъди щастлив! Ще останете еднокнижни будали, лизачи на задниците на мафиотите и ще се радвате на трохичките, нещастници!

Отговори
1 4
Гюро

Гюро

13.06.2024 | 15:07

Въпроса не е до морето или планината! Става въпрос за МИЗЕРИЯТА и Беднотията на ошмуленото население, останало на територията. Но за теб - това е въпрос на заяждане или късогледство. Живей в мизерията и лижи задниците на мафията, която ви е яхнала! И бъди доволен когато си лягаш нахранен и не мислиш утре какви промоции ще има в Кауфланд - толалетна хартия или пилешки бутчета!

Отговори
1 2
А защо???

А защо???

13.06.2024 | 23:35

Кочината е в това положение? Защо Борисов все още отнася множеството от гласовете? Защото народът е пагубно пpocт, неспособен да мисли и с изключително къса памет. Като резултат - прост народ се управлява най лесно. Обитателите на кочината си избират политици, за да има кого да псуват до следващите избори. Друга истина, която множеството все още не е разбрало е, че благоденствието не е въпрос на късмет. Господ дава, но в кошара не вкарва. Никой не иска да работи за 1000 лева на месец. На никой не му минава през ума, че ако хване втора работа, ще прави евентуално по 2000 лева на месец и ще може да си позволи пилешки бутчета, които не са на промоция, ще има по-малко време за кръчмата и ще спести от ракията. Манталитетът, че държавата трябва да се грижи за народа все още царува в кочината. Това правило не важи при капитализма - всеки за себе си! Тъй като много хора не искат да работят за 1000 лева на месец, капиталистите си го преместват на другата страна и докарват индийци, пакистанци и какви ли не да работят за 600 лева, вместо за 1000. Кой е губещият в случая??? Някои народи в източна Европа разбраха истините на капитализма много по-бързо от мързеливите бавно развиващи се българи.

Отговори
4 0

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?