3906

Извънредно от МВР: Опасно време, не пътувайте, ако не е наложително

В МВР е създадена необходимата организация във връзка с очакваното усложняване на зимната обстановка и рисковете от снегонавяване и обледяване по пътищата. Предприети са мерки за недопускане на навлизането в планинските проходи на неподготвени за зимни условия моторни превозни средства. В координация с областните управители и служителите на ГДПБЗН, ще се организира и  намесата на тежка техника за извличане на бедстващи автомобили.

 

 

От Националния оперативен център на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ напомнят, че според постъпилата информация за метеорологичната обстановка в страната, за 15 декември /петък/ е обявен „оранжев код“ за областите Монтана, Враца, Ловеч, Велико Търново, Габрово, Пловдив, Пазарджик, Смолян, Кърджали, Софийска, Перник, Кюстендил, Благоевград, Бургас, където очакваните количества валежи ще са над 20 л/м2. За останалата част от страната е обявен „жълт код“. Очаква се дъждът да преминава в сняг, образувайки нова снежна покривка с условия за виелици и навявания по планинските проходи. През следващите 24 часа в резултат на валежите ще има значително повишаване на речните нива в Дунавски, Черноморски, Източнобеломорски и Западнобеломорски басейни.

 
Предвид динамична метеорологична прогноза, ГДПБЗН вече е изпратила информация до областните управители с оглед предприемане на допълнителни мерки, съгласно правомощията им по чл. 64 от Закона за защита при бедствия. Допълнителни инструкции са дадени и на регионалните дирекции „Пожарна безопасност и защита на населението“ за повишаване на готовността в случаи на възникване на извънредни ситуации.

Предвид предстоящите метеорологични условия, ГДПБЗН съветва:

Отменете пътуването си, освен ако не е крайно наложително!

Ако предприемате пътуване, заредете автомобила с достатъчно гориво и го подгответе за зимни условия.

Избирайте само главни пътища, дори пътуването да е по-дълго.

Облечете топли дрехи и заредете мобилния телефон.

Шофирайте внимателно.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Гаменъ

Гаменъ

15.12.2023 | 15:40

заредете автомобила с достатъчно гориво === Аре сега да ги видим електрокарите като как ще ги заредят с достатъчно гориво. На всичкото отгоре, на студа те за дни губят церия заряд. А в преспите могат да ги полеят с бензин и да ги запалят, та поне да се стоплят малко. Ако има някой, който да им даде бензин.

Отговори
5 0
Бигирито

Бигирито

15.12.2023 | 15:13

Мале мале как не ви е срам да плашите населението на България изроди мръсни! Едно време при комунизма да не би да е нямало сняг бе..... а сега чак не излизайте и не пътувайте ако не се налага..... тази държава е за затриване от всякъде!!!

Отговори
10 0
Фадромчо

Фадромчо

15.12.2023 | 14:23

Бедствие, Апосалипсис иде, че вали снег. Никой да не излиза, че вали снег. Пътищата трябва да се чистят и опесъчеват, ама защо като може да не се ... , ако никой не излиза ... то после ще се стопи. Дизастър, че вали снег. Вай, вай, вай

Отговори
13 2

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?