4232

Изумително! Училище забрани напълно мобилните телефони, ето къде...

Ученици спряха да използват телефоните си, докато са на училище

Добрият пример е от основното школо „Иван Вазов“ в ловешкото село Дебнево. Децата от първи до седми клас не пипат смарт устройствата дори по време на междучасията.

"Първо-начално им съобщихме неформално какво мислим да въведем. Децата не реагираха по никакъв начин, не възроптаха, нямаше бурни реакции. Те знаят, че има проблем и че прекаляват. Сега дори не мислят за телефоните. Знаят си, че сутрин ги оставят, и сами отиват в учителската стая, без някой да ги подканва“,

споделя пред „България Днес“ директорът на учебното заведение Кремена Стойчева. Идеята на ръководството се заражда отдавна.

Много от учителите виждат, че телефоните пречат на децата в учебния процес. След като анализират резултатите от първия срок, решават да вземат по-сериозни мерки за повишаване на успеха на възпитаниците си. Така от две-три седмици учениците прекарват време в училище без смарт устройства.

„За мен по-важното е, че децата си карат едно спокойно детство. Здраво и щастливо. Не са обременени от телефоните, не бързат да свърши часът, за да хванат отново устройствата. Имат време да си говорят, да си видят нещо за часа, ако искат да играят, да излязат за малко навън и да подишат въздух“,

гордее се Стойчева.

Макар мярката да е въведена отскоро, учениците вече са свикнали, като дори толкова се улисват във всекидневието си, че вече има случаи на забравени телефони в учителската стая.

„Преди дори в стола виждах да си цъкат на телефона, докато ядат. Навсякъде бяха с тях, не ги пускаха. Като болест, то си е доказано, че водят до пристрастяване, и ако ние, възрастните, може да си наложим контрол, то децата нямат спирачки. Истината е че децата много бързо свикват с правилата. Въпросът е ние, големите, да се престрашим да ги наложим“,

допълва директорката.

В края на учебната година ръководството няма търпение да види цялостният резултат. Очакванията са успехът на възпитаниците им да се е променил в положителна насока.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
4 коментара
Aleks...

Aleks...

15.03.2024 | 20:51

Това училище да не би да прилага,методите на Макаренкооо.. Страно ми изглежда

Отговори
1 5
Мильо

Мильо

15.03.2024 | 20:51

В щатите телефоните в училище са забранени отдавна. Влезне ли ученика в училище - изключва телефона и го пъхва в чантата. След края на учебния ден - извън училището вече може да го ползва. Много "Фактори" ходят командировка зад океана, но явно там са за други неща - не ги интерисуват такива прозаични нещица. Също там/ зад океана/ ползването на телефон по време на работа е забранено! Пред всяко начално училище има полицай! От началото до края на учебния ден. Когато бие звънеца полицая наблюдава докато и последния ученик напусне сградата. Пред училището има регулировчик - доброволец, който спира движението, за да преминават спокойно учениците. С други думи - прави се всичко за сигурноста и спокойствието на децата в училище!

Отговори
2 1
Стратегията изглежда

Стратегията изглежда

15.03.2024 | 20:22

Стратегията изглежда добра! Всяко отвличане на вниманието отнема много повече време отколкото се предполага.

Отговори
4 1
987

987

15.03.2024 | 19:55

Браво

Отговори
8 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?