46

Изстрелват противоградни ракети в Пловдивско и още 8 области

Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ (ИАБГ) осигурява продивоградова защита с ракетен способ на територията на Република България в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен и Хасково и с. Тъжа, а със самолетен способ в Северна Централна и Североизточна България, съобщиха от Агенцията.

Със своите седем метеорологични радара ИАБГ следи метеорологичната обстановка над цялата страна и предава данните на заинтересованите институции. Тази седмица над България и съседните страни се наблюдават силни, неустойчиви и бързоразвиващи се метеорологични процеси, които на много места водят до силни градушки. На 28.05.2022г. в защитените области само за няколко часа в късния следобед в областите Видин, Монтана, Враца и Пловдив са изстреляни над 450 броя противоградови ракети. Също така са извършени патрулни полети със самолети за противоградова защита в Северна България, но не се е налагало извършването на засев на облачни клетки.

ИАБГ е осигурена с необходимото количество противоградови ракети, за съжаление ИАБГ не осигурява защита в Смолянска област и Родопите, където вчера са паднали обилни дъждове със силна градушка, в частност в общините Неделино, Мадан, Златоград и Девин. В различна степен са унищожени овощни и семейни градини. ИАБГ напомня, че всички земеделски стопани имат възможност да подават заявления за попаднали площи в областните служби по земеделие. Посещението на място от комисиите ще става още от понеделник 30 май 2022 г.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
На време

На време

30.05.2022 | 09:46

"След дъжд качулка"! Остана ли реколта, не засегната от града тези дни, та да се стрелят ракети или отново си хвърляме "прах в очите"? Мадан, Девин, Златоград, Стара Загора... Ще ядем намалено ДДС и съответно завишени цени и ще пием бензин, за който ще получим по 20 ст. бонус, срещу 40 увеличение.

Отговори
0 0
На време

На време

30.05.2022 | 09:47

незасегната

Отговори
0 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?