49

Изселници от "Столипиново" на протест в Германия за условията на труд

След смъртта на 26-годишния Рефат инициират петиция срещу подизпълнителските фирми, които нарушават трудовото законодателство

Наши изселници излизат днес на протест в Дуисбург (Германия), съобщиха от Сдружение “Столипиново в Европа”. Поводът е мистериозната смърт на работник от пловдивската етническа махала в стоманодобивния завод на „Тисенкруп“ в Брукхаузен през октомври, за който разказа сайтът "Барикада".

Загиналият Рефат Сюлейман е сред жителите на „Столипиново“, които са намерили препитание в Германия. През октомври той изчезва, а по-късно тялото му открито на територията на завода. Инцидентът се случва в третата седмица на Рефат като временно нает работник по индустриално почистване, изпратен от Агенцията по заетост от град Оберхаузен - „Елеман”, и едва третият му ден в завода за стомана, разказва д-р Полина Манолова.

По принцип 26-годишният български работник от турското малцинство започва смяна в 5 часа сутринта заедно с още 8 работници  в  завода на „Тисенкруп” в Дуисбург-Брюкхаузен – една от няколкото производствени бази в региона на най-големия производител на стомана в Германия. Същата сутрин обаче е пратен  към „Бухен”, една от фирмите подизпълнители на територията на завода. Заедно с началника на смяната и с един шофьор трябва да почистват край портал № 4. Тези двама мъже са последните, които го виждат жив, преди да бъде пуснат за почивка около 9,20 ч. Рефат не се връща от нея.

Няколко часа по-късно ръководството и полицията започват операция по издирване на територията завода, простиращ се на 10 кв. км. Участват 16 кучета, 56 души, дрон, хеликоптер и няколко камери с термално изображение. Въпреки забраната, семейството и приятели предприемат свое търсене покрай оградите на завода и околните зелени площи, а негови колеги проверяват работните обекти и местата, където се събират работници. Тялото му е открито 3 дни по-късно от друг български работник, който забелязва парче от защитното му облекло в частично изпразнен бетонен басейн с токсични материали като шлака, утайка и други отпадъчни продукти при производството на стомана, разказват от "Столипиново в Европа". Аутопсията установява, че причината за смъртта е задушаване.

Мудно полицейско разследване и несъответствия в оповестената информация  карат българската общност в Дуисбург да излезе на протест на 23 октомври  с искане за бързо и справедливо разследване. Демонстрацията на работниците е подкрепена от  румънски и ромски колеги, които искат справедливост не само за Рефат, но и за хилядите източноевропейци от малцинствени групи, които се трудят на временни работни места в Германия. На митинга работници и семействата им повдигт въпроси за неспазване на правилата за безопасност и за лишаване от основни трудови права и защита на работното място от страна на подизпълнителите, които господстват в сферата на индустриалното почистване. Всички питат защо Рефат е бил изпратен във високорискова зона в третия си работен ден, без нужното обучение и медицински изследвания, както повеляват условията за безопасност. Появават се и спекулации – че  е участвал в свада или е станал свидетел на незаконна дейност. Хората, които са запознати с историята на индустриалните инциденти в региона, се страхуват, че се прикрива поредната смърт на работното място, причинена от нарушения в безопасността. Докато продължава разследването на смъртта на Рефат, лошите условия на труд при подизпълнителите в цяла Германия създават предразположена към инциденти и злоупотреби среда, казват от “Столипиново в Европа“.

Рефат е бил един от милионите работници на временна заетост в Германия, съставляващи половината от сферата на почистването – най-динамичната част от сектора на услугите, генерираща оборот от около 18 мрлд. евро годишно. Използването на местни подизпълнители в почистването е установен механизъм, чрез който големите компании намаляват разходите си за труд, лишават работниците от преговорна сила и заобикалят споразумения, гарантиращи минимално заплащане и стандарти за безопасност. Нишата, в която най-често се наемат  работниците мигранти, е почти изцяло заета от фирми подизпълнители.
Като правило чистачите на временна заетост като Рефат  подписват едногодишен договор с 6-месечен пробен период, по време на който работодателят може да ги уволни без причина. За да се избегнат разпоредбите за изравняване на заплатите между временните и постоянните служители, както и преминаването на работниците към постоянни договори, на всеки няколко месеца чистачите биват пренаемани или местени между две дъщерни дружества. Освен това в нарушение на трудовото право и двете дружества не плащат болнични. Повечето работници съобщават и че им се отказва да си ползват и натрупания платен годишен отпуск.

Смъртта на Рефат поставя в центъра на вниманието експлоатацията на българските работници мигранти и как аутсорсингът позволява  безнаказано да се нарушават условията на труд. След случая с Рефат Сдружение 'Столипиново в Европа', започва битка за премахване на практиката с подизпълнителни в индустриалното почистване. За сравнение – гастатарбайтерите във Франция разказват, че там е забранено наемането на такива фирми.  “Столипиново в Европа“ инициатива на български мигранти в Германия, която се занимава със защита на правата на защитата на правата и интересите на мигрантските общности от Източна Европа в различни части на Германия и Европа. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
22 коментара
Юдо Пишеща се като Пловдивчанин

Юдо Пишеща се като Пловдивчанин

26.03.2023 | 15:23

Абе Чиииифутски чукундур У сиганския език думата Холокост не съществува Само у вашия мангасарски чиииифутски език съществува тази дума И България не е спасявала от лапите на чичко Хитлер свойте работливи сигани а чиииифутската нагла мързелива и вечно неблагодарна пасмина Чичко Хитлер не е искал да научи на труд сиганина работещ във България а точно чиииифути и Юди като теб

Отговори
4 4
Дона

Дона

26.03.2023 | 14:47

Престанете с тези български номера Идиоти ,затова сме на този хал Бъдете здрави и живи

Отговори
2 4
Ром от столипиново

Ром от столипиново

26.03.2023 | 13:33

Амер. колония германия след Хитлер е една джендърско-педалска държава, която вече потъва от управлението на дебила шолц

Отговори
7 4
Западняк

Западняк

26.03.2023 | 17:02

Свиня от кочината “анализира” Германия.

Отговори
2 3
мякащи пед.али

мякащи пед.али

26.03.2023 | 13:11

ТОЛКОВА ПРОСТОТИИ СТЕ ИЗПИСАЛИ ЧЕ НЕ МОГА ДА ВИ НАРЕКА ХОРА....ПРОСТО ТВАР...ТОВА ЗАСЛУЖАВАТЕ. КАКВО ЗНАЧИ МАН.ГАЛ КАКВО ЗНАЧИ ЦИГ.АНИН....АБЕ ЕЙЙЙ ТЪП.АНАРИ...ЧОВЕК ЧОВЕК СЕ КАЗВА. ИМА" МАН.ГАЛИ " НА КОИТО НА МАЛКИЯ ПРЪСТ НЕМОГАТ А СЕ КАЧИТЕ...И ПО УМНИ И ПО МОЖЕЩИ И РАБОТЕЩИ ОТ ВАС ВСИМКИ ВЗЕТИ ЗАЕДНО.... ДА ПОЧЕТЕМ СМЪРТА НА МОМЧЕТО И ДА СИ ТЪРСЯТ ПРАВАТА...А ВИЕ ПИШЕТЕ ПРОСТОТИТЕ СИ В НЕГА...

Отговори
8 3
ЦСКА

ЦСКА

26.03.2023 | 13:19

Виждал съм но няма е положението с работещите и умните ман.гали хахаха айде у лево да ти е.ба ма.йката ци.ганска

Отговори
5 5
Луков

Луков

26.03.2023 | 12:51

И другите да го последват тоя боклИк Сигански

Отговори
4 7
111

111

26.03.2023 | 12:45

Долно племе сте гя.урите ей....!!!

Отговори
3 14
Гггг

Гггг

26.03.2023 | 12:50

Да ти ум рат роднините еничар

Отговори
6 4
Мразим джендъритее

Мразим джендъритее

26.03.2023 | 12:45

Сега нагледно могат да ни демонстрират евролибералите, как се интегрира тази сган!

Отговори
8 7
бетертелевизия

бетертелевизия

26.03.2023 | 12:41

А снощи какво показване беше по талафизията на циганските *пивци*,а?!?

Отговори
5 5
Юдо А после ще дойдем за теб

Юдо А после ще дойдем за теб

26.03.2023 | 12:41

Е Добре де След като крещиш днес смъъъърт за сиганите и черните Утре кой ще ти работи бе чиииийфутино Ще остане Белия Християнин било то католик или източно православен Ще останат милиарди жъъъъълтурковци Ще останат правоверни мюсюлмани Тогава чиииифутската ти злоба към къде ще я насочиш Да Ясно е още от 2023 години след Христа и преди това Юда срещу всички И ти Юдо тогава ще трябва да се научиш да работиш за тия от Тисен Груп

Отговори
5 5
Майна

Майна

26.03.2023 | 12:16

Супер новина ! Денят ми е осмислен ! Цялата сган от нашите земи да емигрира в Меркелленд !!!

Отговори
8 10

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?