46

Изкуственият интелект ще разкрива човешки престъпления

Полицията в Лос Анджелис използва изкуствен интелект (ИИ). Това съобщи в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" футурологът доц. д-р Мариана Тодорова, като уточни, че това се случва по няколко направления. "Тъй като знаем, това е град с изключително много престъпления и те са районирани. Когато отида в Америка ми казват: "До този ъгъл, на тези 300 метра е изключително безопасно, но не пресичай тази улица, защото там вече не е". Много рязка граница, като отряза с нож", обърна внимание Тодорова.

Според нея това се дължи на разпределението на банди, невъзможност от страна на полицията да влезе в гетата, липса на медиатори: "Именно това райониране обаче и възможността да се действа в някакви квадранти, да се осмисли къде е безопасно и къде не - помага на полицията да използва изкуствения интелект. Тя го използва, знаейки че има възможност и вероятност определени хора, които са записани като контингент престъпници и се намират в този район да извършат престъпление. За това когато се случи такова, те ползват платформи, базирани на ИИ и според профилът на престъплението и характерът на престъпниците, които обитават тази зона ИИ предполага кой би могъл да е извършителят. Разбира се, той не се спира само на една личност, защото те са много, но дава варианти и предположения, особено ако камерите с лицево разпознаване са засекли тези хора в периметър, близък до мясото на престъплението", коментира Мариана Тодорова.

Тя отбеляза обаче, че ИИ не е напълно обективен: "Проявява субективност - има расова, полова и етническа дискриминация. Когато се случи престъпление, той винаги предполага, че е чернокожия или латиноамериканеца, които са записан в регистрите на престъпниците, са извършителите. А по-голямата част от престъпленията в Америка се извършват от бели мъже. Това е само един аспект".

Футурологът допълни, че ИИ е изключително обективен, когато трябва да засече откъде идва взрив на бомба, на някакъв тип по-безобидно взривно устройство или стрелба. Обективен е и когато трябва да идентифицира кола, която е открадната или която извършва нарушение: "Това се случва отново на принципа на лицевото разпознаване, ИИ може да засича много по-бързо от нормалните камери и класическия начин, с който голяма част от полицията в целия свят работят. ИИ веднага може да засече номерата, може да подаде команда към светофарите, така че те да бъдат е червен или зелен режим, според мястото, където се движи престъпникът, като го спре и подпомогне полицията", обясни тя.

Доц. Тодорова каза още, че взривовете се засичат чрез сензори, които са част от концепцията на интернет и добави, че друг начин е на базата на статистически модели: "Там отново териториите са разделени на определени квадранти. Вкарва се статистиката колко пъти в седмицата или в месеца има стрелба. ИИ изчислява много други субективни фактори като това дали е начало или краят на седмицата, защото това има отношение към психологическото състояние на рецидивистите и престъпниците", обърна внимание тя.

*В аудиофайла може да чуете още: Подробности за това как ИИ е в борба с престъпленията, като засича шпионаж, ненормално поведение, обяснява мотивите на серийните убиийбци, анализира лицевото изражение за рецидивизъм и дали се носи маска, засича трафик на жени и деца, 911 данни обучават ИИ за засичане на криминални сцени, бомби, зона на престъпления, кой е склонен да извърши престъпление, ИИ срещу киберпрестъпления и пране на пари.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?