49

Изчезналият хеликоптер - на фирмата, чийто вертолет изхвърли банкноти с лика на Тато над "Градина"

Хеликоптерът, който изчезна тази сутрин край Гърмен, и този, който прелетя ниско над плаж "Градина" през юли, са собственост на една и съща фирма. Тя е "Авио отряд Варна", пише 24 часа.

Тогава на Джулай морнинг хеликоптерът прелетя опасно ниско над плаж "Градина", където много хора се бяха събрали да посрещнат изгрева. От него изхвърляли хартии с лика на Тодор Живков, а хора висели от вратите на хеликоптера. Свидетели разказват, че хеликоптерът е кръжал близо 15 минути над залива. Преминал не само изключително ниско над хората, но и над лодка.

Загиналият през март пилот Георги Влайков край Лесново пък е бил управител на учебен център "Авио отряд Варна".  Влайков загина, докато изпълняваше акробатичен полет над летището. Самолетът му попаднал в плосък свредел, от който нямало измъкване. 

Сигнал за изчезването на селскостопанския хеликоптер тази сутрин е бил подаден от колега на пилота.

Машината е била в района на Гърмен от 19 септември и е пръскала горски масиви срещу борова процесионка. Днес сутринта е трябвало да се прибира, защото е свършила работата, за която е наета от Югозападното държавно предприятие. Излетял е около 7,40 ч., но след около час връзката с пилота била изгубена.

Докато е пръскал в района, вечер хеликоптерът се е прибирал на стадиона в Гърмен, служители на Горското са имали ангажимент да го охраняват нощем, а пилотът Г. Г. и негов наземен колега са нощували в база на горското.

Днес сутринта колегата на пилота си е тръгнал с автомобил, но когато пристигнал в района на Пловдив установил, че хеликоптерът не се е прибрал и подал сигнал. Започнало е издирване на машината, като засега не е открита на територията на Благоевградска област.

Фирмата "Авио отряд Варна" ООД с двама собственици, която е наета за въздушно пръскане срещу борова процесионка в горите от черен бор, е обработила от 19 до 21 септември в ДГС Сливница площ от 666 дка, ДЛС Дикчан – 2309 дка, ДГС Гърмен – 1887 дка и ДГС Петрич – 1245 дка.

Авиобиологичната борба е за сметка на стопанската дейност на ЮЗДП, а стойността е около 60 000 лева.

От Министерството на отбраната заявиха, че екипаж на вертолет „Кугър“ е задействан в издирвателна операция по търсене и спасяване на пилот на частния хеликоптер.

Вертолетът „Кугър“ излетя в 14.01 ч. от авиобаза Крумово.

Военнослужещите от ВВС се включват в издирвателната операция в изпълнение на Националния план за търсене и спасяване при авиационни произшествия. Искането е на Координационния център по търсене и спасяване към Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
скапана шорошояда

скапана шорошояда

22.09.2023 | 22:55

Бай Тошо и комунистите са виновни!

Отговори
5 4
пръскал е за вредители по върховете

пръскал е за вредители по върховете

22.09.2023 | 20:39

¨ От Министерството на транспорта обясниха, че държавните хеликоптери не се вписват в определението "малък летателен апарат", нямат и данни за какъвто и да е инцидент.¨ - Това е показателно за цялата ни държава! Държавните органи нямат ДАННИ! Нито за влезли нелегално издирвани бандити, нито за нелегално прелитащи и кацащи самолети, нито за паднали дронове с мини! Управляващите са заети с по-важни за тях задачи!

Отговори
19 2
Сега да викат Тато да го открие

Сега да викат Тато да го открие

22.09.2023 | 18:09

Къде е..

Отговори
17 5
Николай Ралчев,Тутракан

Николай Ралчев,Тутракан

22.09.2023 | 16:47

Николай Петков Ралчев се казвам(Геят ма Гейовете от гр.Тутракан7600) и живея в гр.Тутракан7600 на ул.Панайот Хитов 5,до старият пазар. Аз съм потомствен прост Хей на 49 години от гр.Тутракан7600. Аз си търся млад Гей, който да ме оправя якл. ПЛАЩАМ ЩЕДРО В ЕВРО. Правя хибави безшлатни сворки

Отговори
4 14

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?