2374

Изборът за шеф на БНТ ще е голям тест за управляващата коалиция

Конкурсът за генерален директор на БНТ ще е нов тест и за управляващата коалиция. Въпреки че върху избора на човека, който ще оглави обществената телевизия, би следвало да няма никакво политическо влияние, през годините е имало различни форми, по които предпочитаният кандидат е бил "подкрепен" или поне приемлив за властта, припомня "Дневник". За бившите управляващи влиянието в националните медии беше ключово и това също влоши медийната среда. Дали сегашната власт ще има роля в предстоящия избор ще се разбере в някаква степен и след като станат ясни кандидатите.

Още преди конкурсът да бъде обявен имаше неофициални коментари от представители на формациите в коалицията, че помежду си те обсъждат кандидати и за БНТ. "Има такъв народ" (започнала от телевизионно предаване и притежаваща телевизия) вече няколко пъти демонстрира, че иска да има водеща роля по темите, свързани с медии. От партията на Слави Трифонов дори искаха да сменят предсрочно настоящия генерален директор на БНТ Емил Кошлуков, намалиха бюджета на медиата, предизвикаха обсъждания в парламентарната медийна комисия и проверки на избора му.

Затова на конкурса за БНТ може да се гледа като на двоен тест - ще се изкуши ли и новата власт под някаква форма да посочи бъдещия генерален директор и дали и този пост няма да създаде напрежение и спорове между партньорите в коалицията (като други назначения).

Кой избира генералния директор

Официално Съветът за електронни медии (СЕМ) избира генералните директори на обществените медии.

Членовете на СЕМ се избират от парламента (трима) и назначават от президента (двама), което също засилва възможностите за политически сметки и намеси. Съставът на регулатора беше обновен наскоро, заради изтичащи мандати.

Новите членове от парламента са специалистът по медийно право и юрист Симона Велева (номинирана от "Продължаваме промяната") и журналистите Пролет Велкова (номинация на "Демократична България" тя не получи подкрепа от "Има такъв народ", а беше избрана с гласовете на БСП и при отсъствието на ДПС от залата) и Габриела Наплатанова (назначена от президента Румен Радев).

Председател на регулатора също е от квотата на президента - Соня Момчилова, но тя се свързва и с "Има такъв народ", защото е работила за Трифонов. Петият член е избраната през 2019 г. отново от Народното събрание по предложение на ГЕРБ Галина Георгиева.

Съветът за електронни медии обаче обяви процедурата и определи срок за представяне на кандидатите буквално часове преди да бъдат избрани новите му членове в парламента. В последните си дни старият състав на регулатора си избра и нов председател - Соня Момчилова, като по-късно тя заяви в интервю, че ще поиска прегласуване на доверието към нея. И двете решения не бяха подкрепени от Розита Еленова, според която е трябвало те да бъдат взети от обновения СЕМ.

Изборът за БНТ ще е и първото голямо предизвикателство пред обновения съвет и дали професионални критерии и кандидати ще надделеят над други интереси.

Но впечатление, че ще се избира между предварително одобрени от партиите кандидати, остави дори и интервю пред "24 часа" на председателя на съвета Соня Момчилова (назначена през 2021 година от президента Румен Радев), която намекна, че може да подкрепи кандидат на "Има такъв народ".

В отговор на въпрос Момчилова, която е била текстописец на песни на Слави Трифонов и "Ку-ку бенд" каза: "Всичко е възможно, ако излъчат качествен кандидат за позицията, ако концепцията му е адекватна, а намеренията - смели, почтени и прогресивни".

Към СЕМ досега има редици критики и от международни организации, че взима решенията си под политически влияния.

Кой иска да управлява БНТ

Официално все още никой не е внесъл документи за кандидатстване.

Всички бъдещи възможни участници вероятно ще чакат до последния момент - 27 май.

Единственият сигурен участник е водещият от "Евроком" Сашо Диков, който в началото на май обяви, че влиза в надпреварата, защото това би било тест за новата власт. Диков участва в конкурса и през 2019г.

Заявка, че ще реши в последния възможен момент, даде и настоящият генерален директор Емил Кошлуков, чийто три годишен мандат изтича в началото на юли. Потърсен от "Дневник" той помоли да изчакаме 27-ми май за неговото решение. По време на неговото управление, случило се в годините на пандемия, извънредно положение, антиправителствени протести и война, оставката му беше неколкократно искана. Последно от председателят на парламентарната комисия по медии и култура Тошко Йорданов ("Има такъв народ"), който препоръча на СЕМ да прекрати предсрочно мандата му.

Името на бившия актьор от "Ку Ку" Камен Воденичаров е споменавано като предпочитан кандидат от "Има такъв народ", дори на коалиционен съвет, писа преди време "Капитал". Воденичаров в момента е сред водещите на телевизията на Слави Трифонов - 7/8.

"Има още малко време. Събирам достатъчно информация, за да преценя дали това ще стане. Дали всичките идеи в главата ми ще могат да се осъществят. Защото ако не мога да направя това, което искам, не бих участвал", заяви пред "Дневник" Камен Воденичаров.

Друго име, посочвано като потенциален кандидат е това на бившия водещ от БНТ и в момента издател на сайта "Булевард България" Асен Григоров. 

В медийните среди се обсъжда и бившият шеф на новините в Би Ти Ви Венелин Петков, който преди време заяви, че няма още решение дали да участва в конкурса. Петков е работил в БНТ за кратко, след завръщане от обучение в САЩ и стаж в Си Ен Ен, а след това започна в първата частна национална телевизия от създаването й.

Като възможен кандидат за генерален директор в медии се появи и името на Искра Ангелова - бившата водеща от БНТ, която беше номинирана в парламентарната група за член на медийния регулатор от членове на "Продължаваме промяната", но при вътрешно гласуване "загуби" от другия кандидат - Симона Велева с два гласа. Ангелова не даде категоричен отговор дали би участвала в конкурса. "Важно е БНТ да бъде освободена. В момента тя е съсипана, овладяна, не е истинска медия, нито обществена", коментира още Ангелова. Тя беше водеща на предаването "Нощни птици", което след като Кошлуков стана генерален директор беше спряно.

Сред споменаваните имена са и бившия директор на БНР Валерий Тодоров, както и журналиста и редактор на дирекция "Спорт" в телевизията Сашо Йовков, който участва в конкурса през 2017 година.

Какви са изискванията за кандидатите

Според Закона за радио и телевизия, кандидатите за директори на обществените медии трябва да имат не по-малко от петгодишен трудов стаж в телевизия. Те трябва да отговорят и на изискванията за член на Съвета за електронни медии - да бъдат лица с българско гражданство, висше образование и опит в следните области: електронни медии, електронни съобщения, журналистика, право или икономика, и имат обществен авторитет и професионално признание.

Изслушванията на кандидатите, които ще станат известни до 27-ми май, ще бъдат на 27 и 28-ми юни, а на 29-ти членовете на СЕМ ще гласуват. За да бъде избран нов генерален директор, той трябва да получи най-малко три гласа от петимата. Ако никой не получи толкова, един час по-късно се насрочва второ заседание. В случай, че и на него не бъде избран генерален директор, един час по-късно се насрочва ново заседание.

Ако и на третото поредно заседание не бъде избран генерален директор на БНТ, процедурата се прекратява.

Пред бъдещия генерален директор на БНТ стоят няколко проблема - oсвен, спадащ интерес и доверие през последните години, държавната медиа има финансови и структурни проблеми. Мандатът на генерален директор е три години, като той работи с управителен съвет, който има същия срок на управление.

 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Чудя се

Чудя се

15.05.2022 | 09:51

къде е бай ГенчУ от ИдинствИната пловдивска тИлИвизия и кофортата му - Ранделов, Попов,Живко,Пашев и още десетина знайни и незнайни телефонни капацитети ...

Отговори
2 1
с господарите

с господарите

15.05.2022 | 08:59

Да видим какъв отявлен соро-соид ще ни сложат, за да върви пропагандата....

Отговори
1 2

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?