1553

Иван Кръстев: Отстъпи ли Русия, спира войната! Отстъпи ли Украйна, край на Украйна

Ако утре Русия реши да прекъсне бойните действия, това е краят на войната, а ако Украйна реши да прекъсне бойните действия, това ще е краят на Украйна. Ситуацията поне в следващите 12 месеца по-скоро ще ескалира, отколкото ще се успокоява и мисля, че това го усещат всички. Това коментира в "Панорама" политологът Иван Кръстев.

По думите му в обръщението на Путин отпреди три дни не става дума за спиране на войната.

"Един от руските блогъри показа, че нито един от хората, които са били в залата, докато президентът Путин чете своята реч, нямат син или дъщеря, които да се бият в Донбас".

Станаха много неща, които човек не можеше и да си представи - никой не вярваше, че Украйна ще издържи цяла година, никой не си представяше, че Германия няма да получава руски газ, освен това руската икономика се оказа много по-издържлива, коментира политологът.

"И двете страни са убедени, че времето работи за тях. Все повече говорим за войната като военни стратези, а представете си следните неща - 15 милиона души в момента не живеят в Украйна там, където са живели. Степента на разрушението е нещо, което не е достатъчно интересно за хората, защото в началото ние изведнъж се шокираме, но после този шок ни идва в повече и се опитваме повече да не говорим за тези неща".

Европейците все повече си дават сметка, че това е война срещу Европа, заяви той. Коментира още, че за хората в Русия, Индия, Китай и Турция това не е тяхната война, защото в Европа гледаме на тази война като имперска, но страни в Африка и Латинска Америка, например, виждат на страната на украинците бившите колониални сили, посочи политологът.

"Светът не е на страната на Русия, той просто иска тази война да свърши, без да се интересува как. Нямаме право да се сърдим на хората за това, защото когато европейските дипломати отидат на далечно място, преди още да са видели какво става, предлагат войната да свърши. Това е европейска война и тя показва, че Европа е загубила усещането си за центъра - вече не всичко, което се случва тук, е глобална политика".

Проблемът не се крие във високите сметки и икономическите проблеми, тъй като това не е първата криза, която Старият континент преживява през последните години, смята Иван Кръстев.

"За Европа това, което става в Украйна, е краят на света така, както си го представяхме. Цялата идея на Европа за това как изглежда светът, се базираше на факта, че ако ти силно търгуваш с някого, шансът той започне война срещу теб, е нула, както и че военната мощ няма значение. Третото нещо, към което европейците не се отнасяха сериозно, беше националистическият сантимент."

Европа и Украйна се оказаха неподготвени за война, каза Кръстев и коментира, че в деня на изтеглянето на американците от Афганистан, армията на страната е била по-добре въоръжена от тази на Украйна преди началото на руската инвазия.

Много страни претърпяха промени - Германия, която беше убедена, че никога повече няма да участва във война, вложи милиарди във превъоръжаване след началото на конфликта в Украйна, напомни политологът.

Кризите през последните години - от коронавируса до войната, са свързани една с друга, защото общественото мнение се променя по начини, които не сме си представяли, смята Иван Кръстев.

"По време на коронавируса всякакви хора взимаха лични решения какво ще направят и какво няма да направят и основното нещо беше, че най-важното е животът. Изведнъж започва войната и ти се появява цяло едно поколение, което ти казва: "За мен животът няма смисъл, ако не го живея по начина, по който искам".

Появява се едно ново и различно поколение, децата на днешното време молят родителите си да им подаряват оръжия играчки, каза още той.

Проблемът на България е, че тя хем е в този свят, хем не - в страната ни няма сериозен разговор за тази война, коментира Иван Кръстев.

"Единствената и никога несвършваща война у нас е електоралната и това е нещото, което много ме плаши. Защото една от особеностите на това е да мислиш, че в света в който живееш, ти си зрител и нищо не може да ти се случи, освен да не те пуснат отново на стадиона", заяви Иван Кръстев.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
11 коментара
Ани

Ани

25.02.2023 | 13:53

Отстъпи ли Украйна ще има МИР.

Отговори
4 3
Територията се оказва много цена, щом заплашва света

Територията се оказва много цена, щом заплашва света

25.02.2023 | 09:04

Заради три или четери територии се води цялата война - Крим, Донбас, Луганск и може би Харков. Там населението е основно руско и украинците издевателстват над тях.

Отговори
7 4
Никой не издевателстваше над руското население на Донбас

Никой не издевателстваше над руското население на Донбас

25.02.2023 | 10:27

докато Путин не го нападна през 2014. Някои някога сме били там и знаем.

Отговори
2 6
Сорос

Сорос

25.02.2023 | 07:49

Този е обикновен продажник. Пише за каквото му плащат. Ама е умен и затова му плащат повече от другите продажници.

Отговори
10 6
Западняк

Западняк

25.02.2023 | 03:55

Интересно е как Кръстев, син на член на ЦК на БКП, след промяната на властта се отзовава да учи в Лондон. Нерде Лондон, нерде Москва! Две неща за отбелязване: 1. Западът, който води 45 години студена война, изведнъж се “затопли” към закуравелите комунисти и даже даде стипендии на децата им. Защо?? Нима в България по това време нямаше по-кадърни некомунисти? Отговорът е: ДЕМОКРАЦИЯ - партийната принадлежност не играе на Запад никаква роля. Другата част на отговора е, че комунистите бяха единствените, които имаха връзки със Запада и пътуваха по света по времето на комунизма. 2. За отбелязване е също как заклети комунисти хвърлиха червените си книжки след смяната на властта и се обявиха за либерали, биснесмени и всичко друго, което не са. И това стана за дни! Ако това не е нагаждане, здраве му кажи. А робите в кочината още веят червените знамена, гладуват и си спомнят колко хубаво беше през комунизма. Та този Кръстев сега се опитва да коментира това от което си няма и хабер. Много приказки без да каже нищо конкретно. Мишмаш от коронавирус, война, Южна Америка, Африка… и, разбира се, България. Типично в стила на New York Times.

Отговори
24 3
Има полигон  "Украйна" на Фащ и НаТО

Има полигон "Украйна" на Фащ и НаТО

25.02.2023 | 01:05

За война срещу Русия ! Другото е лъжа!

Отговори
18 11
Няма вече Украйна

Няма вече Украйна

25.02.2023 | 00:48

Има полигон за военни действия на Краварите срещу Русия!

Отговори
22 11
Това с “краварите” е показателно

Това с “краварите” е показателно

25.02.2023 | 10:32

Ние, видите ли, сме вече граждани

Отговори
1 2
Българин

Българин

25.02.2023 | 00:48

Светът : Русия = 141: 7 Хиляди пъти – Да, Украйна изнася най-великия урок в най-новата история на човечеството! Със смелост, достойнство и саможертва. … Къде сме ние българите? С безхаберието, тарикатщините, далаверите и продажничеството на властимащите от десетки години? Снишаване, безличие и обществен живот пълен с лъжи и нищо неправене? … Долу МОЧИ-те, долу всякакви Радевци, Борисовци, Гешевци, Догановци, Трифоновци, Корнелии … – безкраен отбор от продажни и елементарни хора! Долу всякакви БКПта и техните безкрайни мимикриращи форми! … Хора – не се оставяйте други да ни свършат работата ???

Отговори
19 18
Мимето

Мимето

25.02.2023 | 00:36

Българският Джо Фрейзър на Ню Йорк Таймс

Отговори
5 11
Ахам

Ахам

24.02.2023 | 23:50

Бъркаш драги, Кръстев, на света му писна от корпорацията САЩ, мислещи за всички други като роби.

Отговори
22 15

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?