2374

Иван Костов: Нищо добро не чака България, цели партии умишлено ни теглят към периферията на НАТО

"Да се сменя смисъла на думите е опасно", каза още бившият премиер

Президентът Румен Радев се държи като руски агент на влияние, а "войнолюбци" биват наричани всички от евроатлантическата общност. Това каза бившият премиер Иван Костов пред БНТ в анализ на политическата ситуация в България и извън нея на фона на войната, която Русия води в Украйна вече близо година.

Думата "войнолюбци" бе изречена от Радев, след като 173-ма депутати от 48-ото Народно събрание гласуваха "за" решението България да предостави военна помощ на Украйна. В 47-ия парламент подобно решение бе блокирано заради позицията на БСП, която бе част от управлението и от оставането ѝ зависеше стабилността на правителството, начело с Кирил Петков.

По думите на Костов няма как да се очаква българското общество да заема позиции в синхрон с членството на страната в ЕС и НАТО, докато "от най-авторитетни места - президент, служебен премиер, министър на енергетиката - не се формулира ясно позицията на НАТО и ЕС" и никой не казва на хората защо това е правилната позиция. Случва се обратното - "сеят се съмнения, но това не се случва само в България", каза бившият премиер.

Костов добави, че България не е спечелила от това, че не предоставя безвъзмездна военна помощ на Украйна, защото "това не създава доверие в нашата евроатлантическа принадлежност". Според него България не е в сърцевината на НАТО, а политически лидери и цели партии умишлено ни теглят към периферията.

Бившият премиер смята, че войната на Русия в Украйна ще продължи дълго "и ако има изобщо мир, вероятно ще е такъв, какъвто в страните, където конфликтът е тлеещ". Това обаче създава много рискове за България, "защото тази война дестабилизира не само икономиките, но дестабилизира политически". Изходът от тази ситуация е страната ни да влезе във вътрешните кръгове на интеграция на ЕС и НАТО - това значи членство в Шенген, приемане на еврото за национална валута и съдебна реформа, заяви Костов.

"Да се сменя смисъла на думите е опасно", каза още бившият премиер, според когото словосъчетанието "икономическа криза" се използва спекулативно и се всява страх у хората, в това число и от медиите.

"Когато има икономически растеж, няма как да има икономическа криза. Науката говори за криза, когато в две последователни тримесечия има икономически спад, докато в България има икономически растеж", обясни Костов. Даде и примери от данните на националната статистика - за последната година има 18,5 % повишаване на пенсиите, доходите растат, индивидуалното потребление бележи ръст от 5%.

"Има хора, за които се е задълбочило неравенството. Вероятно това са пенсионерите с ниски пенсии. Малката потребителска кошница наистина е поскъпнала, но това не значи, че има икономическа криза".

 
Костов оспори и твърденията на президента и служебния кабинет, че техните действия са довели до овладяване на цените на енергията след пиковите им стойности в преди и след началото на войната в Украйна. "Цените на електроенергията бяха овладени заради целенасочената политика на ЕС и САЩ. Те се пребориха с Владимир Путин, не служебното правителство. Да се твърди обратното е смешно", добави той.

Бившият премиер призна, че ЕС е опровергал една от неговите прогнози - а именно, че ще му отнеме 3 години да се откачи от руската зависимост в енергийните доставки: "ЕС го направи за 10 месеца. Това е изумително, това е изключително гъвкава икономика". По думите му въпреки че има хора, които са пострадали от икономическите колебания и инфлацията заради войната, "големият проблем е решен - ЕС не зависи от енергийните доставки" и "енергийното оръжие" е изтръгнато от ръцете на Москва.

На предстоящите предсрочни парламентарни избори на гласоподавателите се предлага само едно ново нещо и това е обединение между "Демократична България" и "Продължаваме промяната", смята още Иван Костов. Той припомни, че макар формалко ГЕРБ да не е на власт в момента, на практика продължава да управлява, защото в ключовите институции кадрите на Бойко Борисов не са сменени. "Това е мафиотска пирамида, настанена в институциите на властта", обобщи бившият министър-председател.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
24 коментара
ВИОЛЕТКА

ВИОЛЕТКА

05.02.2023 | 18:07

МНОГО ДОЛЕН ЧОВЕК НЯМА НУЖДА ДА ГО КОМЕНТИРАМЕ

Отговори
5 5
Дрон

Дрон

06.02.2023 | 09:11

ВИОЛЕТКА ли си , троскот ли си , нищо не става от теб . БУРЕН и ПЛЕВЕЛ си ти и келявите ти посестрими и побратими !

Отговори
0 0
лимбо

лимбо

05.02.2023 | 17:52

Постоянно ма съпътства усещането за мизерия , релацията материална/ духовна остава постоянна величина , независимо от растящия материален дял на стандарта - просто другото не са зачита да е част от него. Опровержение на закона за количественото натрупване да води до качествено изменение. Булгарикус мистериум

Отговори
1 0
Въх

Въх

05.02.2023 | 16:30

Защо се дава думата на човека съсипал България???

Отговори
7 6
Платен руски трол радев до българското простолюдие

Платен руски трол радев до българското простолюдие

05.02.2023 | 15:41

“ Думата "войнолюбци" бе изречена от Радев, след като 173-ма депутати от 48-ото Народно събрание гласуваха "за" решението България да предостави военна помощ на Украйна.”

Отговори
3 3
Еммии

Еммии

05.02.2023 | 15:48

Еми прав е, обаче е забравил да добави 'подкупни калинки'.

Отговори
3 1
Със стари К у р в и нов бардак

Със стари К у р в и нов бардак

05.02.2023 | 15:38

По време на управлението на Иван Костов България беше много зле икономически. Но сега ще трябва да се съглася с него. Сега е друго време и ние трябва да направим избор за себе си дали искаме рускко-фашистко влияние и корупция да управлява България, или искаме да вървим напред по демократичен и законен път.

Отговори
5 8
църен Ваньо

църен Ваньо

05.02.2023 | 14:16

Никога не сме живели по-добре и по-богато от сега, ния де, за вас не знам!

Отговори
7 23
Безименна

Безименна

05.02.2023 | 13:46

Забравихте ли че точно Костов и Стоянов съсипаха България бял ден да няма за всички които съсипват страната ни ВНЕЗАПНОСТ ДА НЕ ДОЧАКАТ

Отговори
16 30
лимбо

лимбо

05.02.2023 | 13:43

колкото можа си изигра ролята и +

Отговори
8 1
лимбо

лимбо

05.02.2023 | 13:42

Доколкото можа си изигра ролята и плюс отгоре

Отговори
6 1
ГЮРО

ГЮРО

05.02.2023 | 13:39

Да наричаш проамериканския агент Радев проруски, си е вид напреднал идиотизъм. Точно при Радев окончателно станахме американски подгъзник, с пряко управление от козяк. Радев допусна наглия тъпунгер простоКирливо с чуждо гражданство да разсипва страната и я набута с десетки милиарди дългове. Точно Радев фъфли за "Триморието", което е проект, насочен основно срещу Русия. А какво говорят галошите на чужда копанка, няма никакво значение.

Отговори
15 23
ГЮРОВИЦА

ГЮРОВИЦА

05.02.2023 | 15:30

И точно радев говори за специална операция и да не се изпраща оръжие в Украйна. радев беше поставен, не избран, за президент от бившата БКП. А всички помним, че по комунистическо време генералите бяха руски подлоги, и си останаха такива. Това е проблема на нас българите, Русия все още е в управлението на България и никога не се е отказала от желанието си да има пълно влияние в това което те смятат за тяхна колония България. И точно на такива платени тролове като тебе ГЮРО им е работата да всяват колебание в българското общество.

Отговори
24 3
ЩОТИНЕЕПМ

ЩОТИНЕЕПМ

05.02.2023 | 15:41

Ай сиктир от тук!

Отговори
3 1

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?