Иван Иванов да подаде оставка след провала в Ракитово

Изборите бяха загубени от областния председател, не от ГЕРБ

Атанас Кръстев е председател на общинската организация на ГЕРБ в Пазарджик и председател на групата съветници на партията в Общински съвет Пазарджик. Той ръководи и областната структура на КРИБ. Дни след изборите за кмет в Ракитово Кръстев коментира резултатите от вота миналата събота. На тези избори кандидатът на ГЕРБ Красимир Вандев не успя да достигне до балотаж като събра 1459 гласа. Пред него са независимите кандидати Валентин Хаджимосков с 1472 гласа и Емилия Еленкова с 1498 гласа. 

- Г-н Кръстев, как ще коментирате резултатите от изборите в Ракитово, на които кандидатът на ГЕРБ Красимир Вандев не стигна дори до балотаж?

- Оценката е само една и тя е провал. Погледнете резултатите от парламентарните избори и ще видите, че за кандидата на ГЕРБ са гласували около 500 избиратели по-малко. И това става в момент, в който правителството на ГЕРБ се радва на 80% подкрепа в обществото. Двамата кандидати, които победиха Вандев, са независими, а за тях стоят партии, в които общественото доверие рязко спадна в последните месеци. В тази ситуация резултатът е отчайващ и не бива да си затваряме очите за това.

-  Какви са причините за тази загуба?

- Аз лично не приемам, че ГЕРБ загуби изборите в Ракитово. Изборите бяха загубени от областния председател Иван Иванов. Изборът на кандидат си е лично негова работа и негова отговорност. Той реши това еднолично, еднолично избра тактика, програма, еднолично направи организацията за изборите. Не се допита до никой от нас, общинските ръководители. Ние, които по устав сме членове на областното ръководство, не знаехме какво се случва там. Към мене не се обърнал нито за помощ, нито за мнение, нито за съвет. Аз все пак съм председател на най-голямата организация в областта, ръководя работодателската организация КРИБ, член съм на НИС на ГЕРБ - Предприемачи. КРИБ като организация има влияние в този район. Чух, че Иванов е отхвърлил високомерно подкрепата на няколко политически структури. В крайна сметка се оказа, че няколко гласа се решаващи и се стигна до смешната ситуация да търсим измислени аргументи, за да обжалваме изборите. При тази ситуация Иван Иванов трябва да поеме отговорността си за този провал. Мъжкият и цивилизован начин е само един и това е оставката.

-  Не обсъждате ли заедно с областния лидер такива важни решения като общински избори?

- Не, отдавна аз и колегите ми от повечето общини сме изолирани от вземането на важни решения. Никой няма представа какво се случва. Дочуваме, че Иванов събира около него пет-шест клиентелисти и с това се изчерпва диалога. Нямаме думата нито по кадровата политика, нито при обсъждането на конкретни политики, в които и да са области на обществения живот. Мога да ви кажа, че след парламентарните избори, общинските ръководители не са се събирали заедно по никакъв повод. Имаше една сбирка при малко по-разширен формат, когато нашата организация номинира Дончо Баксанов за областен управител. Моите притеснения са, че ако този начин на работа продължи, провалът в Ракитово днес, ще се повтори в повечето общини след две години. Ако Иванов не намери сили да подаде оставка и този стил на работа остане непроменен, нищо добро не ни чака на местните избори през 2011 година.

-  Все пак зад Иван Иванов като лидер стоят едни много успешни избори за европейски парламент и за народно събрание.

- Има огромна разлика между местни и парламентарни избори. Самото провеждане като тактика и организация е съвсем различно. Ситуацията при избори през лятото бе такава, че не можеше да не спечелим. Хората гласуваха за лидера Бойко Борисов. Който и да беше мажоритарен кандидат, каквито и да бяха листите, ГЕРБ щеше да спечели. Хората настръхнаха и от изказванията на Доган, че иска да сложи ръка на Пазарджишка област. При едни местни избори обаче хората ще гледат регионалните лидери, местните лица. Те искат да видят човек, който е разпознаваем, човек с авторитет, контактен, способен да работи екипно. Да припомним какви бяха резултатите ни в Пазарджик през 2007 година. Загубени избори за кмета и само петима съветници срещу 11 за БСП. Видяхте какво се случи и сега в Ракитово. Иванов няма спечелени местни избори, това е истината.

-  Защо мълчахте досега за тези проблеми?

- Напрежението и недоволството от стила на управление на Иван Иванов е сериозно и то не само в нашата организация. Аз лично изчаквах да минат изборите в Ракитово, за да не се нажежава излишно обстановката. Смятам обаче, че дойде време тези проблеми да се кажат на глас и да се търси решение. Политическа партия ГЕРБ затова е водещата политическа сила, защото лидерите ни показват морал и воля за промяна. Редно е това да е облика и на местните лидери на всички нива.

-  Някои могат да ви заподозрат, че имате неосъществени политически амбиции и затова реагирате по този начин.

- Никога не съм имал подобни амбиции и претенции. Дори преди изборите настоявах да ме запишат на последно място в листата. Моята цел бе да направя една силна организация в Пазарджик и я постигнах. Докато Иванов беше председател и на общинската организация, в ГЕРБ имаше 60 членове, сега са над 700 души, разпределени в над 30 клуба. Това за мене е достатъчно като оценка за работата ми като общински председател на ГЕРБ. Това е моята визитна картичка.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
АААА

АААА

07.12.2010 | 15:24

Боже, тоя БОКЛУК да подаде оставка- да изпусне кокала? Никога. Бойко Борисов ако го види какво представлява направо ще се откаже от ГЕРБ.

Отговори
0 0
ЕТ Марийка Виновна

ЕТ Марийка Виновна

29.10.2009 | 16:42

А-а-а. Работата лъсна.Що по-рано Анатас Кръстев не каза тези работи, ами сега като общински съветник се уреди под мишницита на бившия си колега и изпъден от ГЕРБ Георги Йорданов, председател на Общинския съвет. Ако е принципен гербаджия - що не иска неговата оставка, а стана съветник от Пазарджик, говори за Ракитово и за Дончо Баксанов, който е от Пловдив. Що за общински шеф на ГЕРБ е тогава?!

Отговори
0 0

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?