49

Иван Гешев: Хора с голям бизнес и политици се притесниха от спецправосъдието, затова го закриват

"Тези институции бяха създадени по искане на Европа за борба с организираната престъпност и корупцията. Тези структури заработиха. Въпреки всичко, няколко дни преди да спрат да съществуват, тези структури получавах благодарности от партньорите ни в чужбина, пише. Искам да благодаря на колегите за работата им, за пътуванията в цялата страна, за отсъствията от къщи. Тези структури бяха закрити, защото притесниха хора с много голям бизнес и такива от обществено-политическия живот", каза главният прокурор Иван Гешев на брифинг по повод предстоящото в сряда закриване на Специализираната прокуратура.

"Последиците няма да се дължат на българската прокуратура и на съдебната система. Ще бъдат за сметка на тези, които направиха закриването - българските политици. Предвиждам, че ще има амнистия за голяма част от тези около 800 досъдебни производства, които още не са приключили", каза още Гешев.

"Добре, решил си да закриеш съд, но се консултирай с хора, които разбират. Не го прави неграмотно. Последиците ще са много сериозни", възмути се той. Според него специализираните стректури са били богатство за държавата и хората ще платят цената за това. "Ще се увеличи организираната престъпност в малките градове. Там има прокурори, които никога не са се занимавали с това. Ще направим всичко възможно, за да спасим разследванията, които още не са влезли в съда", каза Гешев. Той призова гражданите да си зададат въпроса защо се закриват работещи структури - дали от неграмотност, за кризисен пиар или нещо друго.

На брифинга са още ръководителите на Специализираната и на Апелативната специализирана прокуратури Велислава Маджарова и Ивайло Ангелов, които говорят за последиците от закриването на структурите, което се случи с решение на парламента преди 3 месеца и трябва да влезе в сила в сряда.

"Основният проблем е изпращането на делата", каза Ивайло Ангелов. Той обясни че след 27 юли няма да има деловодна система, няма да има администрация, няма да има служители и магистрати.

"Проблеми ще има и със споровете за подсъдност на делата", добави той.

841 са делата, които трябва да бъдат изпратени към другите прокуратури, засега, съобщи Валентина Маджарова. Те и в този момент продължавали да получават дела, защото така е по закон.

Над 10 хил. тома били по тези 841 дела. През миналата седмица имало дела малко на брой, но папките били колкото за един тир.

Към страната пътуват хиляди томове, каза Валентина Маджарова. 400 оставали в София.

Тя поясни, че за първи път се случвало да се закрие съд. А сега, ако възникнел спор, нямало да има съд, който да реши някои процедури, по които трябвало да има произнасяне на момента. Например, ако има мярка за неотклонение, докато се произнесе ВКС или ВКП за компетентността, нямало да има междинен съд. Това било положение на безвремие.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Лима

Лима

22.07.2022 | 14:15

Кой осъдихте, бе? Кой? Само заплати взимахте! Има кой да ги съди, достатъчно други съдии работят!

Отговори
0 1

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?