1939

Иван Демерджиев: Ще предложа охрана на Християн Пендиков

Имаме данни за един пострадал българин при земетресението в Турция. В момента тази информация се проверява. Това каза пред БНТ вицепремиерът и вътрешен министър Иван Демерджиев. 

Той обясни, че още тази сутрин е провел разговори с премиера и с турската страна. Оттам са поискали 20 машини и 58 служители, а от България са ги изпратили. Основната необходимост е да се намерят хора под развалините, посочи Демерджиев. И каза, че българските екипи ще бъдат в най-тежко засегнатите райони.

"Може да разширим помощта си", добави вицепремиерът. И посочи, че България е от първите страни в ЕС, която е изпратила помощ. Обясни, че от пожарната имат планове и ако се наложи, България може да реагира, ако се случи подобна трагедия.

Не сме спрели да подаваме ръка за помощ към политиците в РС Македония, обясни Демерджиев. И каза, че още миналата седмица е набелязал всички проблеми, които може да възникнат при помена към Гоце Делчев. За съжаление част от тях не били решени.

Около 200 души не бяха допуснати, каза Демерджиев. И обясни, че това е предизвикало недоволство сред тях. Те са били държани в т. нар. ничия земя между българските пунктове и северномакедонските. Обяснили им, че се дължи на проблеми с тока. Според Демерджиев обаче проблемът бил по пътя РСМ - България, а не обратното. Затова решил да прати 3 генератора на страната.


Европейското отношение предполага тези граждани да преминат, добави Демерджиев. От РСМ казали, че очакват провокации от около 10 души, които нямало да бъдат допуснати. "Само че бяха 200", посочи вицепремиерът.

Предложих съвместно честване, но в деня стана ясно, че няма да е така, обясни още вицепремиерът. И каза, че е предната вечер е вечерял с македонския си колега. Не бил изненадан, че честванията не са общи. 

Тези посегателства срещу български културни клубове, езикът на омразата, побоят над Християн Пендиков ще се превърнат във вълна, ако не престанат, каза още Демерджиев. И обясни, че България не е пречка РСМ да влезе в ЕС.

Към момента усещам само на думи желание на РСМ да спазва европейските ценности, но не и на действия. 

В сряда Демерджиев ще се срещне и с Християн Пендиков. МВР ще му предложи защита, ако той реши да остане в България. Той получавал множество заплахи по интернет. Демерджиев ги предал на северномакедонските си колеги.

Той напомни, че от 3 февруари вече може да бъде тестван за алкохол и дрога всеки един служител. Днес били тествани всички шофьори в МВР, пробите били отрицателни.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата предпочитате за национален празник на България?