4020

Историци с апел да върнем костите на цар Самуил

Пример за българщина, национален дълг и уважение към цар Самуил, управлявал достойно страната ни в периода 997 г. до кончината си на 6 октомври 1014 г., ще е пренасянето на костите му в България. Този апел отправят много родни историци в контекста на решението ковчегът на Фердинанд да бъде положен в софийската царска резиденция "Врана". 

В момента костите на Самуил се намират в хранилище във Византийския музей в Солун. През 2014 г., когато се честваха 1000 г. от кончината на владетеля, военно-патриотични организации от Дупница отправиха призив страната ни да направи постъпки за купуване на остров Свети Ахил в природния резерват Преспес, Гърция, където са открити. По време на управлението на Самуил островът е бил в пределите на Първата българска държава.

В средния гроб на остров Св. Ахил в Преспа, Гърция, са открити костите на цар Самуил
Снимки от автора

 

През 2021 г. археологът проф. Николай Овчаров отново повдигна въпроса България да изиска от Гърция костите на Самуил. Същия апел отправи наскоро чрез „Марица“ и бившият кмет на Пловдив Славчо Атанасов. Вече десет години обаче нито един наш държавник не е инициирал дипломатически разговори с Гърция в тази насока.

Костите на Самуил са открити през 1969 г. по време на археологически разкопки около построената от княз Борис базилика на остров Свети Ахил, който е в центъра на Малкото Преспанско езеро в южната ни съседка. Сензационното открие прави гръцкият археолог проф. Николаос Муцопулос, починал през 2019 г. Той намира 4 саркофага със скелети, за единия от които има антропологични доказателства, че е на цар Самуил. Предполага се, че другите два са на сина му Гаврил Радомир и на царския зет Иван Владимир - съпруг на  Теодора Косара. При посещение в Преспес репортер на „Марица“ се увери, че два от гробовете са покрити с каменни плочи, но за съжаление върху тях няма никакви надписи, така че остават незнайни за туристите.

Според исторически сведения българи се заселили в Преспа през 675 г. при управлението на хан Кубер, а през 837 г. хан Пресиян включва земите в държавните граници на България. Просветителска дейност за популяризиране и утвърждаване на християнството сред местното население е упражнявал св. Климент Охридски. След като превзема Лариса, в Преспа се установява цар Самуил и превръща селището в седалище на Българската патриаршия. Преди това пренася мощите на св. Ахил в катедралния храм на острова. Именно в Преспа цар Самуил умира на 6 октомври 1014 г., след като вижда ослепените си от император Василий II Българоубиец войници, пленени от византийците в Беласишката битка.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
8 коментара
Абе хора!

Абе хора!

29.05.2024 | 03:10

Нямате ли друга работа? Други проблеми? Историческите “доказателства” за тези кости са толкова неясни и пълни с предположения и фантазии, че просто не си струва дискусията. Историците ги разбирам - те трябва някак си да си оправдаят съществуването и заплатите. Става въпрос за купчина кокали отпреди 1000 години! Стига с този ялов патриотизъм!

Отговори
2 0
Общо взето

Общо взето

24.05.2024 | 10:29

Историята ни се разпилява и затрива!!!

Отговори
0 1
акад. Васил Николов

акад. Васил Николов

24.05.2024 | 08:36

Костите на цар Самуил трябва да се върнат в гроба му в Преспа и да останат там - те маркират и пазят спомена за пределите на българската държава в началото на ХІ век! Така за сегашните и бъдещите поколения българи ще бъде изключително важно да знаят, че средновековната българска държава по времето на Самуил е обхващала цяла Македония, те ще могат и да посещават този български мемориал в Гърция. Това ще направи някои дискусии с друга съседна държава безсмислени.

Отговори
12 1
Милла

Милла

23.05.2024 | 22:32

Според мен костите трябва да останат там където са,а България трябва да се погрижи за момент в който трябва да е написано кой почива там и чия територията е била. Кан Кубрат все още е в Украйна с някакъв смешен надгробен паметник. Никой не се е погрижил за нищо от век!

Отговори
11 1
Николов

Николов

23.05.2024 | 21:32

Гърците няма да ни ги дадат. Бъдете сигурни!!!

Отговори
7 0
Това не е вярно!Говорено е с тях в предишен опит за връщането им и са

Това не е вярно!Говорено е с тях в предишен опит за връщането им и са

24.05.2024 | 12:57

Се съгласили с условие,че ние им върнем църковни ценности и техни монументи,открити при археологични разкопки по наши земи.

Отговори
2 0
Tea

Tea

23.05.2024 | 15:07

Да,правилно, но тези, които мислят че управляват, да има как нашите кости да захвърлят, че трябва земята да завземат.

Отговори
10 2
Да,да си върнем костите на цар Самуил!

Да,да си върнем костите на цар Самуил!

23.05.2024 | 10:44

Г-н Славчо Атанасов и ред историци,археолози са много прави.Отдавана е трябвало да си го върнем в България,дори и с костите и тленните останки на сина му и зет му.

Отговори
28 3

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?