1939

Испанската фрегата „Блас де Лесо“ се отправя към Черно море

Кой е Блас де Лесо и защо грандиозното съоръжение носи неговото име?

Бранимир Ботев, президент на Европейски институт за стратегии и анализи

Последните дни стана ясно, че засилващото се напрежение между Русия и Украйна, предизвика реакцията на НАТО. Като потенциално гореща точка се разглежда Черно море. Именно това е мисията на SMNG-2, която в съответствие със стратегията на Атлантическия блок трябва да осигури на НАТО необходимият капацитет за незабавна реакция в съответната „гореща точка“.

 

В изпълнение на посочената стратегия испанската фрегата „Блас де Лесо“ се отправя от базата си до Ла Коруня за мисия в източно Средиземно море и Черно море.

Самата фрегата е един от водещите кораби на испанските ВМС, с дължина 146.7 м. и ширина в основната част на палубата 18.6 м. За конкретната мисия тя пътува с основен екипаж от 190 души като впоследствие при Кадис ще се присъединят още 18 специални бойци с един хеликоптер „Seahawk SH60 Bravo“  специализиран за борба с подводници.

Самата фрегата е действително грандиозно съоръжение, част от най-добре екипираните бойни съдове на испанската марина. Освен традиционното за такъв морски съд въоръжение от ракети с различно предназначение, торпеда и оръдия, фрегатата има огромни разузнавателни и логистични възможности за електронно следене и прихващане, не само на други вражески морски съдове , но и на изстреляни ракети, в т.ч. на стратегически балистични ракети, както и специализирана система за откриване и унищожаване на подводници от разстояние.

Испанската армада е сред осемте най-силни военни флота в света. А фрегатата „Блас де Лесо“ е част от наистина внушителните военноморски сили на Кралство Испания, включващи 139 военни кораба и подводници и 65 специализирани самолети и хеликоптери, като част от ВМС.

Испанските ВМС имат численост от 22 000 души войници, сержанти и офицери, като тази численост плюс броя, големината, техническата съоръженост и въоръженията на испанската армада я правят една от осемте най-силни военноморски сили в света, способна да провежда акции на практика във всички точки на моретата и океаните.

 

С особен авторитет се ползва испанската морска пехота с численост от 5700 души, която е най-старата бойна морска пехота, създадена като специализирана единица още на 27.02.1537 г. от Карлос Първи. Нейното бойно кръщение след Реконкистата е в битки срещу флотилията на Отоманската империя и нейните северноафрикански съюзници при Оран, Триполи, Тунис, Алжир,Тунис и легендарната морска битка при Лепанто на 07.10.1571 г.

Тогава флотата на Свещената лига, в която основна роля играят испанските кораби, моряци и морски пехотинци разбива тотално флотилията на Отоманската империя, което е първо поражение за турците, откакто те са завладели Балканите и Константинопол.

Със сигурност най известния испански морски пехотинец в историята е Мигел де Сервантес. Авторът на "Дон Кихот" с е сражава при Лепанто и губи лявата си ръка. От този момент нататък, за близо два века, XVI и XVII, Испанската флота ще властва в Западното Средиземноморие и Атлантика, а името "Великата Армада" ще стане нарицателно за огромна, но нереализирана мощ.

 

Паметник на Блас де Лесо в Мадрид

Кой всъщност е Блас де Лесо? Испански адмирал, 1689-1741, считан за един от най-великите капитани и най-добрите стратези в морските битки и символ на изключителна храброст и твърдост. Роден в Пасая, в страната на Баските, трето от осем деца в семейство с традиции, мъжете от поколения са служат във флота. Учи в морско училището, от 12 годишен е по корабите, на 14 участва в първото си сражение и още в младежките си години няколко пъти е тежко раняван. Губи в морска битка левия си крак до коляното, дясната си ръка и едното си око, но винаги се връща на кораба. Автентичен факт, е че след като вражеско гюле отнася част от крака му, изтърпява смело ампутация до коляното, без упойка, извършена на самата палуба в хода на битката. Бързо се издига в морската йерархия, като на практика живее на бойните кораби от битка до битка в Средиземно море, Атлантика, Карибите, бреговете на Южна Америка. През 1723 вече е адмирал.

 

 Най-голямата от неговите многобройни спечелени битки е тази при Картахена, Колумбия, която веднъж завинаги спира британските амбиции за завладяване на Централна и Южна Америка. Тогава адмирал Блас де Лесо организира отбраната на града и пристанището с 3500 души, 62 стационарни оръдия и 6 кораба, срещу, срещу 30 000 англичани, 180 кораба  от които 53 бойни с 2000 оръдия, водени от адмирал Едуард Върнън. Резултатът от тактиката на Блас де Лесо е съкрушителен за англичаните. Те губят над 1/3 от живата си сила, още толкова са ранените, 1500 оръдия са извадени от строя, 6 кораба потопени, а 17 тежко повредени и са принудени да се оттеглят. Резултатът, Южна Америка остава зона на Испанско влияние, а испанският език, култура и цивилизация утвърждават континента като Латинска Америка. Самият адмирал Блас де Лесо почива малко след триумфа си, от изтощение. Испанският Крал Карлос Трети дава на сина му Блас Фернандо де Лесо титлата Маркиз на Овиеко, като признание за заслугите на неговия баща пред Испания и Короната.  Настоящият наследник на титлата е 8-мия Маркиз на Овиеко, Антонио Марабини Мартинез де Лехарса, инженер, специалист по проектиране и изграждане на летища.

 

  Последният  Маркиз на Овиеко

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Веселинъ ЕГН 7112136860

Веселинъ ЕГН 7112136860

07.06.2022 | 17:21

Към предният ми коментар давам още една насочка! Времето на Изабел и Фернандо -исоанските изроди евреи,които унищожават Майка България е времето на кръвнишкият злодейносманец Баязид Втори. Давам това допълнение,защото всеки буден Български мозък ще засече в историята взаимоотношенията между кирливите вампиристични и изродски Османска империя и Католическа Испанска империя. ТЕЖКО И ГОРКО НА ВСЯКА БЪЛГАРКА ДАЛА ЖИВОТ НА СИМ ИЛИ ДЪЩЕРЯ ОТ ИСПАНЕЦ,СИРЕЧ ЕВРЕИН,А ТАКА СЪЩО ОТ АРМЕНЕЦ,ГРУЗИНЕЦ,ТУРЧИН,ГРЪК,ЦИГАНИН,ПОМАК...ЕВРЕИН! ЗАЩОТО ТОЗИ ПЪТ И КЪМ ДЕЦАТА ИМ НЕ ЩЕ ИМА ПРОШКА! КОЙТО ДЕЦАТА НИ Е ИЗБИВАЛ И ИЗНАСИЛВАЛ ТОЙ ДЕЦАТА СИ ЩЕ ВИДИ МЪРТВИ!

Отговори
1 0
Веселинъ ЕГН 7112136860

Веселинъ ЕГН 7112136860

07.06.2022 | 17:11

Тъй-като Социалистическа България ми даде възможността да се образовам,то и съм длъжник на Своят Български Народ през знание,за което съм се борил тъкмо из Испания и Франция,Италия и Германия,Сърбия и БЪЛГАРИЯ. Ще се опитам да бъда кратък! Ако някой има въпроси,моите аргументи ще бъдат дарени нему без да хленча за хонорари в еврейските издателства. България е словосъчетание,което ще рече "Волга Галия" ,сиреч Българите сме ГАЛИ,тоест Трако-Келти. Няма как да не сме и славяни,защото "Склав" означава "роб". Иберийският полуостров,към който се числят Испания и Португалия,но и Андора и Гибралтар,са територия на КРИПТО-ЕВРЕИ. ИБЕРИЯ ОЗНАЧАВА ЕВРЕИЯ. ГИБРАЛТАР ОЗНАЧАВА ОЛТАР НА АВРААМ. Накратко! Испанците са така наречените "мarranos" ,сиреч юдеите,които приемат християнството,но продължават да са в юдейският култ,не за друго,а защото християнството е също,както и исляма,част от юдаизма. По време на царуването на испанските Крале Изабел и Фернандо слъд лъжовната реконкиста,,се случва най-зловещият атентат срещу МАЙКА БЪЛГАРИЯ! Защо! Защото Фернандо Арагонски и Изабел Кастийска излъгаха,че изхвърлят и преследват евреите. Излъгаха,тъй-като те самите са евреи и това е нагледно доказуемо. Цел на испанската,разбирай еврейската корона,не бе да се освободи от своите евреи,а да ги представи като бежанци,както днес се случва с укрите на Зеленски(евреин),а да ги разпръсне навсякъде,където има Гали,сиреч потомци на Великите Орфей,Дионисий и Спартак. Започвате да разбирате ,че същото се случва и днес!!! Та,по времето на Изабел и Фернандо Царство България все още е имало силата да спре варварите османци(ЕВРЕИ,които лъжат,че са турци). Османците обаче са евреи малко по-различни от юдеите и при тях законът не позволява лихварството . Затова от Испания,в услуга на Султана,прииждат безброй много евреи сефарди,които налагат законът на данъчното невъзможно за изплащане лихварство. Към тях се присъединяват и алкеназките евреи от Северозападна Европа. И сефардите и ашкеназите биват възторжено посрещнати от ,ВНИМАНИЕ!!!,тринадесетото "загубено " Аврамово племе Ц.И.Г.А.Н.И.Т.Е,сиреч РОМАНИОТИТЕ,ТОЕСТ ГЪРЦИТЕ. Започва да Ви става ясно,нали мои Другари? Финал! Испания е тази,която всъщност нанася съкрушителният удар срещу Българският Народ в съзвучие със зловещата жестокост на османците и ц.и.г.а.н.и.т.е. ! Спирам до тук с надеждата,че всеки от Вас,който има нужда ще се обърне към мен с въпроси ,на които без колебание ще отговоря. Обичам Ви,мои МАЙНИ! Телефон за контакт (френски и редовен,а имам и VIBER) 0033 7 803 77 55 8 Ваш Веселин Радославов Димитров

Отговори
1 0
армия

армия

26.01.2022 | 23:56

И като чете човек се за мисля кой ги храни всичките тези хора, явно има нужда от доста войни, че то ако едно предприятие като не работи как ще се издържа.

Отговори
1 3
А??

А??

27.01.2022 | 06:01

А кой ли ги храни 130 000 дебнещи в засада край Украинската държавна граница, при минус 20 градусов студ, вече от месеци?

Отговори
3 0

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?