49

Ирландецът с българско сърце умира на днешния ден преди 98 години

Журналистът Джеймс Баучер не свалял българската носия

Преди 98 г. България губи един от най-добрите си чуждестранни приятели - брилянтният журналист, кореспондент на "Таймс" Джеймс Баучер умира в София. 

Вкрая на XIX и началото на XX век ирландският журналист Джеймс Баучер пребивава в България и става непоклатим защитник на българската кауза в турбулентните тогава години.

В десетките си статии, публикувани в сп. „Таймс“, като командирован кореспондент той остро осъжда несправедливите за България санкции от страна на т.нар. Велики сили.

 Баучер е роден на 18 декември 1850 г. в градчето Лимерик, Ирландия, в семейство на заможни земевладелци. Получава добро образование в Кеймбридж, Великобритания. 

Като млад преподавател в университета Итън пише редица статии, с което е забелязан от британското издание „Таймс“. Балканите - „Барутното буре на Европа“ привлича вниманието на любопитния репортер и той е командирован като кореспондент там. Най-много го привлича България, където трайно се установява от 1892 до 1915 г.

Баучер е запленен от българите до такава степен, че българските народни носии се превръщат в негова постоянна дреха. Завързва приятелства с колоритни нашенци. с които редовно сяда на раздумка в кръчма. На масата уискито е заменено с люта ракия, а мезето е сланинка и домат. Обикаля страната надлъж и шир, влюбва се в Рилския манастир.

В началото на престоя си в София кореспондентът на „Таймс“ не крие възмущението си от княз Фердинанд и министър-председателя Константин Стоилов, защото смята, че те имат пръст в убийството на Стефан Стамболов през 1895 г. Стига се дотам, че цар Фердинанд чрез посредници пише на „Таймс“ в опит да ги притисне да отзоват Баучер от България. Първоначалният конфликт с българския монарх е преодолян и Баучер става негов доверен съветник. Неслучайно през 1912 г. той играе посредническа роля между България и Гърция при сключването на Балканския съюз. Междусъюзническата война и нейните резултати са разочарование за Джеймс Баучер, който остро критикува позицията на другите балкански страни и Букурещкия мирен договор от 1913 г. като несправедлив.

В началото на Първата световна война Баучер многократно се обръща към представителите на Антантата с призив за по-благосклонно отношение към България. Това изобщо не се харесва на британското правителство и едва не му коства работата в „Таймс”. Напуска България с влизането на страната във войната през 1915 г. Пенсионира се в Лондон през 1918 г., което му дава пълна свобода да изразява свободно отношението си към българската кауза.

В десетките си статии Баучер осъжда клаузите на Ньойския договор от 1919 г., оценени от него като прекалено сурови към България.

Наричат то Ирландеца с българско сърце! 

 

В края на 1920 г. Баучер пристига в София, където е поканен да присъства на дипломатически прием. На 30 декември сутринта софиянци са поразени от потресаващата вест: ‘’Баучер е починал!” Пред хотел ‘’България’’ се струпва огромно множество от опечалени граждани. Всички вестници излизат с траурно заглавие: ’’Наший Баучер умре!”

Цар Борис III подписва указ, с който се разрешава Джеймс Баучер да бьде погребан до стените на Рилския манастир. Тялото му е изложено за поклонение в катедралата „Св. Александър Невски’’, където стотици българи се прощават с един от най-добрите си приятели. Тленните му останки са погребани до стените на Рилския манастир - така цар Борис III изпълнява неговото желание, изразено приживе.

МАЙСТОР НА РЪЧЕНИЦАТА

Идеята за гениалната си картина „Ръченица“ чешкият художник Ян  Мърквичка реализира, като използва за модел своя приятел кореспондента на „Таймс“ в София Джеймс Баучер. Облечен в бяла шопска носия, гражданинът на Велика Британия играе сърцато ръченица в бистришката кръчма, което затвърждава името му на Ирландеца с българското сърце. Мърквичка прави серия скици и ескизи, а двамата остават неразделни през целия им престой в България.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?