1939

Инициатива за пример: Ученици от Лом правят препис на „История славянобългарска“

"Случва се нещо силно и мощно - в Лом 50 ученика правят препис на „История славянобългарска“ със старобългарски букви във формат А6. Това духовно усещане ще бъде предавано през поколенията". Това съобщи писателката Здравка Евтимова за "Твоят ден" по NOVA NEWS.

Тя ще помоли своята внучка да й каже стихотворения на Вазов. "Много ми се иска младите в моето семейство да се почувстват щастливи днес. Малко са народите с празник за своята писменост и култура. Българите през целия ден да почувстват свобода. Колкото и да са жестоки условията около нас, ние няма да се пречупим", смята тя. И допълва, че езикът не бива да се използва за ругателства, а за надежда. "Да бъдем мъдри, но да не загърбваме емоциите и да бъдем искрени", призова Евтимова.

Според нея всяка дума на политиците е наситена с богато съдържание и тежест. "Поради напрежението, под което непрекъснато работят, излизат не послания, а изречения, върху които се замисляме. Омразата заличава човека, който я генерира и съсипва този, който я разпространява. Тя ни прави слаби, тя е заболяване. Гражданите трябва да сме кантарът, на който политиците измерват всяка своя дума", подчерта писателят.

Целия разговор гледайте във видеото.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?