Ина плете на една кука чудесата на доброто СНИМКИ

Вълшебните творения на групата „Купи подарък от майка на дете с увреждане“ превземат Фейсбук

Няколко думи с Ина Маринова стигат, за да разберете, че си имате работа с енергия, способна да задвижи малка електроцентрала. Освен че е майка, талантлив творец, гражданин с позиция, неуморна бизнес дама и сладкодумна събеседница, тя е създател на нещо, която променя животи.

Родената в Мадан Ина дава старт на Фейсбук групата „Купи подарък от майка на дете с увреждане“. Самата тя е майка на незрящо дете с церебрална парализа и разкрива, че за деен човек като нея липсата на работа е непоносим товар. „Всяка майка, стоейки с години вкъщи с детето, а особено когато мине възрастта на активните терапии, започва да се занимава с нещо, я шиене, я плетене, я декупаж, и много от нас първоначално се включват в разни благотворителни базари за центрове, за различни каузи. Имаме нужда да правим нещо, защото сме хора, липсва ни някаква дейност, за да не се побъркаме. Обожаваме децата си, но цял живот вкъщи е убийствено“, разказва тя. Решава да покаже чифт пантофки собствено производство пред други майки на деца с увреждания, за да се стимулират взаимно и да купуват една от друга. Изправя се обаче пред първия проблем - такава общност в Интернет няма. Така Ина се решава да създаде фФйсбук група, в която

днес членуват близо 132 хил. души - почти колкото е населението на град като Русе или Стара Загора.

Лавината от интерес към групата е неудържима, а в нея могат да бъдат открити ръчно изработени подаръци на абсолютно всякаква тема. От прекрасни плетива и фина бродерия, през картини, бижута, сувенири, картички, покани за сватба, коледни играчки, мартеници, та дори вкусни изкушения като домашно приготвени торти и веган бонбони. Пратките се изпращат до всяка точка на България и света. Скромната група вече е самостоятелен организъм, в който цари разбирателство, уважение, кипи усърдна работа и се създава винаги уникален подарък от майка на дете с увреждания. „Мога гордо да се нарека работещ човек“, обобщава делото си Ина. В администрирането й помагат още четири момичета и с дружни усилия каузата се развива повече от успешно.

Прекрасните плетени раници на Ина са хит в мрежата

Идеята на групата не е благотворителност, а шанс за работа. „Сега, когато майките работят, все по-често ми пишат  -

„Аз сама плащам терапиите на детето!“, което за мен е огромна радост,

те самите са щастливи, че ще се отърват от вечното унизително молене за дарения към разни фондове, „Българска Коледа“ и т.н.“, разказва Ина. Не са рядко и случаите, в които майки от групата й се обаждат, плачещи от щастие и изумени от случващото се в групата. „Чувстваме се нормални, работещи хора. Всяко съобщение за мен беше нещо велико, а всяка наша майка го заслужава“, добавя тя.

"Първоначално хората малко погрешно тълкуваха идеята, смятайки я за нещо благотворително, но първите месеци аз и другите момичета от администраторския екип не спирахме да пишем, че целта всъщност е работа за нас, да се чувстваме работещи и значими. Въпреки това аз оценявам всеки, подкрепил каузата, защото, както и да го кажем, те ни помагат. Поръчвайки подаръци от нас, не просто ни помагат да реализираме себе си, било то и след 20 години у дома, аз например, но ни помагат и финансово. В последните години някак се наложи, майка на дете с увреждане, дете с увреждане, винаги се свързва с благотворителност, кампания и т.н. Сега е различно", разказва тя. 

В групата Ина е една от майсторките на плетивата. „И двете ми баби плетяха, майка ми също, но аз някак не проявявах интерес като малка. Тогава бях разхвърляна, интересувах се от всякакви други неща, общо взето бях разпилян човек, рисувах. Но пък съм сръчна, занимавах се известно време и с декупаж. Плетенето буквално ме завладя от днес за утре, самата аз не мога да си го обясня как стана. Сега вкарвам и рисуването в раниците ми, обожавам ги, май те са ми най-голямата страст в момента. Решението това да остане професията ми беше с главоломния интерес към групата, тогава реших че ще плета и ще се развивам, така че самата аз да съм доволна, поглеждайки продукта, излязъл изпод ръцете ми. Имам много продукти - изхвърлени, докато стане идеално. Не разплитам, защото смятам, че ако човек купи нещо от мен, то трябва да бъде ново, направено истински качествено, а разплетената прежда вече не е същата като  новата“, разказва майсторката.

В деня, в който се появява групата, се ражда и Фейсбук страницата „Плетчици“. Нея Ина разработва заедно с близка приятелка и двете комбинират сили и умения. "Всъщност исках с първия пост, който аз ще поставя, да имам страница, където хората да видят труда ми. Въпреки това предпочитах да не съм първата представила се и го направих след няколко други майки. Месец по-късно, с моята близка приятелка от много години и един от администраторите на групата, решихме да се обединим. Тя също плете, но моите плетива и нейните са коренно различни и искахме “Плетчици“ да означава всичко плетено. Аз не мога да плета на две куки например, както не мога да плета и много други неща, които обаче тя умее, но пък не може моите. Често се шегуваме, че от мен и нея става ЕДИН прекрасен човек", смее се Ина и добавя, че с дружни усилия работата върви добре. "Скоро например имахме поръчка за бебешки комплект – одеялце и рокличка с шапка. Тя плете рокличките, аз - одеялата. Така поръчка не отказваме, ние се кооперираме прекрасно и клиентът беше доволен, което е важно за нас", обяснява Ина.

Пантофките, от които започва всичко

Пъстрите плетки на Ина са тотален хит в групата.

„Моя братовчедка подари на дъщеря ми плетени ботушки, които обаче поради увреждането й бяха широки. Нейните неходещи крачета са тесни, знаете, някак недоразвити, затова и обувки, пантофки винаги са широки. Аз не исках да обидя братовчедката, затова, знаейки от каква прежда са, погледах малко видео уроци как се плетат, за да схвана принципа, да ги разплета и оплета отново. Оказа се, че много бързо разбирах начина и освен това страшно ми хареса да плета с пръсти. Оплетох пак и пак, за всички вкъщи, а след това се роди групата“, връща се назад Ина.

Раниците - хит в мрежата

Сред най-впечатляващите творби на Ина са плетените й раници. „Аз, освен деен съм и човек на цветовете. Исках да покажа нещо весело, цветно, завладяващо. Смесвам всичко и всякак, а джобовете ми, смея да твърдя, са уникални, винаги завършени в средата с връзка като на маратонка“, разказва за чудните си творения майсторката, променила освен своя живот, този на хиляди майки на деца с увреждания.

Освен вълшебница на плетивата, Ина не се страхува да изрази гражданска позиция. "Очаквам в парламента да спрат цирковете, защото на българите им писна да гледат кой как дърпа чергата към себе си. Не разбирам защо за 30 години демокрация не се появи някой, който да разбере, че ако хората са добре платени, добре мотивирани, ще са по-продуктивни, няма да имат интерес да се крият в сивия сектор, ще си плащат коректно данъци, от което пък и пенсии и помощи ще бъдат достатъчни за нормално съществуване и най-важното, няма да бягат навън. Давам простичък пример от своя личен фокус - рехабилитаторите в България са с категория на труд, приравнен към санитарите в болниците. Защо? За да бягат в чужбина, а нашите майки да събират дарителски пари и да плащат хиляди левове за рехабилитация навън ли? Нима не може тук да се случва, а спонсорираме чуждите медицински практики? Приоритет няма, защото аз смятам, че всяко нещо е приоритет, предвид, че всичко е свързано. Добрата икономика влачи след себе си и добри постъпления в бюджета, който се разпределя накрая към уязвимите групи - пенсии, хора с увреждания, малцинства. Всичко е свързано и дано един да помисли и за хората, освен за себе си, влизайки в Народното събрание, все някога", пожелава Ина.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?