4020

Имаш диплома за висше, печелиш три пъти повече от останалите

Проучване на Националния статистически институт показва, че заетостта сред висшистите е най-високата в страната в сравнение с хората, завършили средно и основно образование. Данните сочат още, че заплатите сред завършилите висше образование са два до три пъти по-високи от тези на останалите.

90 на всеки 100 души с висше образование са намерили професионална реализация. Със спадането на образователната степен пада и заетостта. Най-ниската заетост, може би очаквано, е тази на хората, които имат само основно образование. Висшистите вземат два до три пъти повече пари от тези с основно образование. Това показва проучване на Националния статистически институт, цитирано от Нова тв

Създаването на менторски програми подпомага учениците да направят по-адекватен избор на университет, запознавайки ги с хора от различни бизнес среди. 

Премахването на университетските такси за студенти и бакалаври държавна поръчка се очаква да доведе до повече висшисти с високи заплати. Според част от академичната общност във висшето образование обаче мярката ще доведе до спад в интереса на студентите и по-ниско качество на преподаване. 

Според председателя на синдикат „Висше образование” Лиляна Вълчева по този начин се затварят устите на студентите. „Те няма да бъдат участници в процеса и лека-полека ще изгубят интерес към образованието”, смята тя.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Абвгд

Абвгд

04.02.2024 | 08:25

Много умни деца заради парични затруднения не могат да учат ,а богати и неумни деца стават вишисти

Отговори
2 0
Анонимен

Анонимен

02.02.2024 | 17:58

Това е лъжа! Това е нагла лъжа! Когато един вишист завърши, без стаж няма как да взима по - висока заплата, но пък от друга страна работодатели искат хора със стаж. Това е някакъв парадокс в България. Срам!

Отговори
7 1

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?