71

Идва топла зима, но с повече сняг! А каква Коледа ни очаква, обясни проф. Рачев

Какво ще бъде времето през декември, януари, февруари и март прогнозира климатологът

 

Очаква ни сравнително топла зима въпреки студа и виелиците, на които станахме свидетели в събота и неделя. Температурите ще са с около 1,5 градуса над нормата. Това заяви пред "24 часа - 168 истории" климатологът от Софийския университет проф. Георги Рачев.

След бурното захлаждане през уикенда предстои постепенно повишаване на градусите, допълва синоптикът от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) доц. Илиан Господинов.

Малка е вероятността сезонът да бъде чак толкова топъл като миналата година. Ще бъде малко по-студено. Едва ли ще стане и като през 2012 г. Българите може би не си спомнят, но тогава имаше 20 поредни ледени дни през февруари - с максимални температури под нулата, припомни проф. Рачев.

Астрономически тази зима ще настъпи на 22 декември и ще отстъпи на пролетта на 20 март догодина. Но за специалистите по атмосферни явления зимата заема най-студените месеци - декември, януари и февруари.

Очаква се декември средно да е с нормални или типични за последните 30 години температури - между 0 и 3,5 градуса. Данните са средно за месеца, обяснява проф. Георги Рачев. Финалните 31 дни от годината ще започнат със сравнително по-хладно време в сравнение с последните седмици.

Януари 2024 г. ще продължи тенденцията от последните три зими - ще бъде по-топъл с около 1 градус над нормата. Очаква се средната месечна температура да бъде между -2 и +1,5-2 градуса. Това е мнението и на Европейския глобален модел, и на Американския глобален модел.

Обикновено между двата екипа има разминаване в очакваните прогнози, като в крайна сметка се случва нещо средно между изчисленията на едните и другите. Но тази година те са удивително единодушни.

Убедени са и че в България през февруари ще е с 1,5 градуса по-топло като средномесечна температура. Това важи и за целия район на Балканите.

Като обобщение проф. Рачев заяви, че се очертава хубав сезон, с по-висока от нормалната температура с около 1,5 градуса.

Проф. Рачев очаква валежите през зимата като цяло да са в рамките на средностатистическите за последните 30 г. Те са между 110 до 180 литра на кв. м в низините и котловините, а в планините - над 200 литра на кв. м.

На въпрос да очакваме ли сняг за Коледа, проф. Рачев обяви:э"Най-рано седмица преди празниците може да се предвиди дали ще има снеговалеж. В неделя вече се образува снежна покривка, като в ниските части тя вече се стопи. Трайно остана на височина над 1500 - 2000 метра, което е добър показател."

Тази зима няма да има водна криза. Питейните язовири са в добро състояние към днешна дата, а валежите поддържат нивото и дори са увеличили полезния им обем.

По-топлото време през зимата ще се отрази добре на икономиката. Ще се намалят сметките за отопление. Това ще е добре дошло за хората, при положение че от декември природният газ отново ще се увеличи.

Засега не може да се каже какво ще е времето през март. Знае се, че е имало, включително през 2022 г., доста студени месеци с много снеговалежи.

Любопитното е, че през последните 3 - 5 години имаме леко изместване на ски сезона докъм март, разказва проф. Рачев.
 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?