2374

Иде Черешова задушница. Какво трябва да направите според традицията

Всяка година Черешова задушница е на различна дата. Обикновено е в края на май или началото на юни. Почитането на тази задушница е обвързано с празника Петдесетница, който е 50 дни след Великден. Всяка задушница се почита в събота.

Тази година Черешова задушница се празнува на 11 юни, събота.

Тя е втората в годината и се пада преди Петровите пости. Наречена е така, защото по това време на годината зреят черешите.

Какво е прието да се прави на Черешова задушница? 

 На този ден обикновено си спомняме за наши близки и роднини, които вече не са сред живите. Може да посетим и църква, където обикновено се извършва литургия за упокой, както и Панахида за всички починали.

Още сутринта на този ден е желателно да посетим гробовете на покойниците, като по този начин ги почитаме. Може да се прекади с тамян, да се запали свещ или да се каже молитва. Прието е гробът да се полее с червено вино. Изливането на гроздовата напитка се прави под формата на кръст. Когато приготвяме подавка, трябва да включим варено жито, един от задължителните елементи. Добре е да добавим и питка хляб. Най-добре сами да я приготвим. Не забравяйте и черешите, които вече трябва да са добре узрели.

 

 

Прочетете целия материал на следния линк: https://www.actualno.com/curious/koga-e-chereshova-zadushnica-2022-godina-news_1764528.html © Actualno.com

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?