4020

И Тагарев атакува шефа на ДАНС, сапьорът по потник пък действал коректно

Поисканата от Атанас Атанасов оставка на председателя на ДАНС Пламен Тончев е нещо нормално заради политическите изявления на Тончев, заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев пред bTV.

По думите му държавните служители, било то председатели на Агенция, не би трябвало да си позволяват политически оценки и атаки. Той посочи, че нито една служба няма пълната информация и по тази причина България е част от НАТО и обменя информация със съюзниците.

„Появи се информация от 2012 г., когато е дискутирана ролята на Руската църква в София и какви неща се случват там. Свещеникът действа от 2018 г. и ДАНС не са взели навременни действия. Ако ДАНС са знаели предварително, трябвало е да вземат мерки“, каза министърът.

Тагарев заяви, че в този случай вярва на ДАНС.  В същото време Тагарев не се съгласи с идеята за сливане на службите, което се предлага от Атанасов. 

„Винаги има възможност служителите да бъдат усъвършенствани. Сливане на две организации без предварителен анализ не е приемливо. Конкретно за военното разузнаване, един министър на отбраната работи непрекъснато с ръководството на Служба военно разузнаване. Ние имаме оперативни функции и в мирно време. Не си представям как този тип дейност ще бъде изведена извън МО и аз ще мога да работя с тях в реално време, защото един министър взима решения за използване на сила. А това са много тежки решения и трябва да има пълната информация, а тя идва не само от разузнаването и от военните структури“, обясни Тагарев.

Той даде и конкретен пример от последните часове със случващото се в Косово, където е комуникирал едновременно с разузнаването и военните. „Не мога да си представя как това може да се случи извън МО. Може въображението ми е да ограничено, но аз не мога да си го представя“, каза Тагарев.

Министърът коментира и начинът, по който бе обезвреден дронът край Тюленово. „Не се знае дронът с боеприпас край Тюленово дали е украински. Но вероятно не е било целенасочено това, че се е оказал на българска територия. Вероятно става дума за инцидент.“ 

Според него сапьорът по потник е действал коректно.

„Той е бил с долна част на неопренов костюм. Така е решено веднъж защото температурите условия не го налагат и второ - без тази горна част той има по-голяма свобода на действие. Преценката е напълно коректна и начинът, по който е действал, е коректен“, каза Тагарев.

Той уточни, че обезвреждане на подобни боеприпаси се случва ежеседмично  и за българската армия това е рутинна процедура. Тагарев добави, че не е казвал, че всяка седмица се обезвреждат дронове. 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
съд............

съд............

25.09.2023 | 10:20

тагарев задължително да се маха от поста това е конфликт на интереси...и всички действия го подсказват.... не търсете агентите в руската църква ето ви го на агента!!!!! кой си позволи това отвратително тъпо жи.вот.но да сложи на този пост...

Отговори
2 0
Почвай ги

Почвай ги

25.09.2023 | 02:57

Шефа на ДАНС да ги почва!Иначе става като Гешевата работа!

Отговори
7 0
Министърът е престъпник

Министърът е престъпник

24.09.2023 | 22:31

Продажна га.д

Отговори
13 0
rtyrty

rtyrty

24.09.2023 | 21:51

Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри сексуалния ви живот многократно, прочетете го сами]]]] ------ https://welcome.to/biocom

Отговори
0 3

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?

Към анкетата