И Цветанов би Първанов по рейтинг

Охридската трагедията срина имиджа на президента

Бойко Борисов и Цветан Цветанов са новите любимци на народа. Премиерът е получил 75,4% одобрение, а вътрешният министър  -  40,2%. Това сочат резултатите от социологическо изследване проведено от Агенция „Скан" през периода 24-27 септември. Изненадващо от години насам на трета позиция остава президентът Георги Първанов, следван от Яне Янев, Иван Костов, Цецка Цачева, Мартин Димитров, Волен Сидеров. Едва 10% от анкетираните одобряват предишния премиер Сергей Станишев, ниско е доверието и към предшественика му Симеон Сакскобургготски - 6,1% и 0,6% за Ахмед Доган.

Интересен факт е, че парламентарният шеф Цецка Цачева бие в София с един пункт синия лидер Мартин Димитров. Доверието към президента Първанов е намаляло след загубата на изборите от БСП и отразява известното неодобрение на последните му стъпки (поведението му по време на трагедията в Охрид, прехвърчането на искри в отношенията му с Б. Борисов). Най-критично настроени към действията на държавния глава са привържениците на Синята коалиция, РЗС и Атака.

Изследването констатира още един интересен социален факт. Наблюдава се, колкото и на пръв поглед да изглежда несъвместимо, „преливане на доверие" към двете ключови фигури на политическия живот от симпатизантите на партийните опоненти.

Така например 33% от симпатизантите на БСП в София одобряват действията на премиера Борисов. Обратното също е в сила. 29,6% от избирателите на ГЕРБ в София имат доверие на Първанов. В навечерието на кметските избори кандидатът на ГЕРБ Йорданка Фандъкова има убедителна преднина с 55,5 процента пред човека на БСП Георги Кадиев, който е със 17,3 на сто. 27,2% от софиянци обаче все още не знаят за кого да гласуват, затова според социолозите остава известна въпросителна за вота на 15 ноември.

Отбелязва се също така и фактът, че Кадиев има повече от два пъти по-голяма подкрепа, отколкото самата БСП, която с 6,9 на сто. Първи по популярност в София е ГЕРБ с 49,2 на сто, втори е Синята коалиция с 9,3 процента одобрение. Данните от изследването показват,че подкрепата за Фандъкова много тясно кореспондира с подкрепата на столичани към политическа партия ГЕРБ, коментират социолозите от Scan.

След катастрофалната загуба на БСП на изборите за Народно събрание партията започна да бъде разкъсвана от вътрешни противоречия между ръководството й. С поемането на управлението на страната от ГЕРБ последваха редица разкрития в публичното пространство, за злоупотреби по време на мандата на Тройната коалиция. Всичко това увеличи дистанцията между двете партии. Към края на септември ГЕРБ има известно покачване и на без това високия изборен резултат и печели доверието на половината от избирателите в София.   

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?