Хванаха семейство продавало бебета по €8000 в Гърция

Полицията в Сливен разкри канал за продажба на бебета в Гърция, раждани там от българки, предаде dir.bg.  Каналът е действал от 2006 година, като най-вероятно годишно по 4-5 жени са извеждани от България в Гърция, за да продадат бебета си за осиновяване, съобщиха от областната дирекция на МВР. Досега са доказани и документирани три такива случая, по други седем се работи. Служителите на сектора за борба с организираната и тежка престъпност са разработвали престъпната схема повече от 10 месеца.

Организатори на мрежата са съпрузите Ангел А. - на 38 г., и Велика А. - на 38 г., от новозагорското село Любенова махала. Те самите в по-ранен етап са продали две свои бебета. След това мъжът решава да организира подобна мрежа - за намиране, убеждаване и извеждане на бременни жени в Гърция, престоя им в болница за раждане, до осиновяване на новородените.
Двамата са задържани с прокурорска заповед. Ангел А. е разпитан пред съдия и е направил пълни самопризнания. Срещу него и жена му е образувано следствено дело за трафик на хора.
Според официалната информация на полицията едно бебе е било продавано за 5000-6000 евро. На пресконференция обаче комисар Чавдар Божурски - шеф на областната дирекция, уточни, че едно новородено е струвало 8000 евро, като 5000-6000 от тях са били изплащани на майката, а останалите са отивали за посредниците.
Гръцки длъжностни лица, адвокати и съдии са били замесени в канала за трафика на бебета, съобщи още Божурски. По случая обаче няма задържани в Гърция.
Сливенският окръжен съд днес ще гледа мярката на съпруга, който е сочен за един от основните организатори на канала. При разпитите той е оказал пълно съдействие за установяване на престъпната му дейност. 
Ангел и Велика са от ромски произход. Ангел А. е осъждан за кражби. От 2001 година пребивава в Гърция, където е нещо като организатор и доставчик на работна ръка от България за бране на маслини и друга селскостопанска дейност.
Ромки са и майките, чийто бебета са били продавани в Гърция. Ангел е извеждал от страната бременни жени от различни градове, като Пловдив, Чирпан, Ямбол и Димитровград. Жените също подлежат на наказателна отговорност за това, че са продали децата си.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?