2374

Христо Иванов: Управлението може да се окаже с преходен характер

Управлението може да се окаже с преходен характер и ще е трудно. Форматът на подписване на споразумението - на база на двустранни споразумения, е нещо, което ние предложихме. Това отразява логиката на формиране на тази конструкция - има мандатоносител, който е формирал коалицията на базата на двустранни преговори. Мандатоносителят договаря условията, при които получава подкрепа от конкретната друга политическа формация. Това обяви пред БНР Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България" и председател в оставка на "Да, България".

"То ще бъде конструкция - изключение, която да е мост между епохата на Бойко Борисов и новата политическа конструкция. Основната характеристика на това управление е, че е първото след Бойко Борисов. Тепърва ще проличи какъв ще е новият политически пейзаж. Затова говоря за преходен характер. Той може да проличи след местните избори", обясни Иванов.

Във връзка с избора на министри за новия кабинет той посочи, че мандатоносителят, за да постигне мнозинство, се е налагало да приема щети.

"Ако съветниците в министерствата се държат като надзорници без полезна функция, един политически кабинет има начини да ги изолира. Нашата стратегия ще бъде това да са полезни хора, полезни като координатори между екипа и нас, с оглед на формиране на общо съгласие по политики. Министърът Х не може сам да си прокара дневния ред през парламента, ако няма подкрепа на цялото мнозинство, добави Христо Иванов. - Тук и сега трябва да реформираме прокуратурата, това е приоритет, за който няма да се съгласим да бъде отменен и оставен за по-късно."

Христо Иванов поясни, че реформата на службите е изключително важен приоритет за ДБ.

"Разбираме, че по време на служебното правителство трябваше да се направят смени в условие на спешност. Назначаване на постоянни титуляри от служебно правителство според нас не беше добра идея. Трябва да се ребалансира сектора, за да има гарантиран парламентарен контрол върху него", завърши той.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Hoax

Hoax

12.12.2021 | 16:14

Този гнусен бо.клук не подаде ли оставка ? О.тврат

Отговори
6 2
Бай Тошо

Бай Тошо

12.12.2021 | 17:25

Във Фейсбук имаше новина, че си е купил апартамент в Брюксел от името на жена му и се питаше, от къде му са парите, като е адвокат със спряни адвокатски права!

Отговори
2 1
Пловдивчанин

Пловдивчанин

13.12.2021 | 01:47

Принципно като четеш е хубаво и да разбираш какво четеш. Жена му е преподавателка в университет в Белгия и в София. Парите за апартамента им там предвид нивото, на което тя преподава, се събират за 1 година в тези среди в чужбина. Ш изядете човека, че жена му изкарва повече пари от него. И само да добавя, че ако си със спрени адвокатски права не означава, че не можеш да извършваш юридическа дейност. Не може да си адквокат, но има останали юридически дейности, които можеш да извършваш.

Отговори
0 0

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?