Хотелиери в Пампорово: Без пожарна няма сигурност за туристите!

Хотелиери, ресторантьори и управата на Чепеларе, както и кметът на смолянското село Стойките, излязоха на протест в Пампорово тази сутрин. Причината е, че в края на миналата седмица стана ясно, че ще се закрива пожарната служба в курорта. Плановете са пожарникарите от Пампорово да бъдат преназначени в други служби, а курортът да се обслужва от пожарните служби в Смолян и Чепеларе. Изчисленията сочели, че от двата града ще стигат до курорта за 7 до 12 минути.

Пожарната в Пампорово обслужва и чепеларското село Проглед, както и смолянските села Стойките, Широка Лъка, Гела, Солища до границата с община Девин. "Това е национален курорт, без пожарна служба на място няма сигурност за туристите", заяви кметът на община Чепеларе Славка Чакърова. От пожарната служба в Смолян й обяснили, че причината за преструктурирането е промяна в наредба за изискването на броя на служителите.

"Туризмът за м .г. генерира 13% от БВП, в него са заети над 12% от работещите хора. Пампорово е наша тръпка, създаден е от Никола Чичовски и други будни чепеларци. В него са заети почти 50 % от работоспособните хора в Чепеларе през годините. Да, наистина имаше спад в туризма, но през последните две години, с новите инвестиции и разширението на ски зоните Пампорово - Мечи чал, ние като община и бизнеса в Пампорово имаме за цел да издигнем този курорт на световно ниво. Борим се всички хотелиери, ресторантьори и общината, инвестирайки толкова много в инфраструктура, хотели, лифтове, системи за заснежаване на ски пистите от 2 години. Правят се крупни инвестиции за подобряване на инфраструктурата и в един момент да се отказваме от една услуга, която е гарантирана за туристите, и то в началото на зимния сезон. Рискуваме туроператорите да откажат резервации. Представете си в хотел с 400 туристи, пълен на Нова година, да стане нещо и да чакаме пожарна от Пампорово и Чепеларе. Още повече, че курортът се намира на над 1600 метра надморска височина. Знаете, тук зимите са тежки, дълги, имаме много сняг. Тази служба е създадена с много усилия преди 20 години и сега да тръгваме да я закриваме е неразбираемо", заяви Чакърова. Тя обяви, че пряко засегнатите от това решение създават работна група, която подготвя протестно писмо. В нея се включват експерти от общините Чепеларе и Самоков и от бизнеса, а кметовете от Чепеларе и Самоков ще входират позицията им при министъра на вътрешните работи Валентин Радев.

"Закриването на службата в Пампорово означава лишаване от сигурност за туристите, които посещават този курорт. Той вече е с тенденция за целогодишен туризъм. Тази година имаме ръст на туристите и през зимата, и през лятото. Този курорт се посещава от много чужденци от цяла Европа, много турци, руснаци. Всички, които сме в момента тук, силно се надяваме, че правителството в лицето на премиера Бойко Борисов ще вземе правилното решение и ще спре тази безумна идея. Това е национален курорт и няма как тук да се създава частна пожарна. Това е просто решение на хора, които седят в кабинетите, написали една наредба, без да се сблъскат с реалността какво на място се случва тук", заяви Чакърова.

Според собственика на апартаменти в курорта Николай Рагин с протеста не само се защитават интересите на хотелиерите, но и на туристите, както и имиджът на страната, тъй като чужденците, които идват, ни правят реклама по света. Хотелиерът Венцислав Чолаков пък даде пример как са спасили хотела му пожарникарите от курорта, след като се е подпалил през миналия зимен сезон.

"Абсолютно подкрепям да не се закрива службата. Много голяма несигурност ще има и в нас, и за самите туристи", заяви и олимпийската шампионка Екатерина Дафовска, която също поддържа хотел в курорта.

"Ние сме малко жителите в селото, но имаме над 600 къщи и над 300 апартамента. Възмутени сме от такива решения без допитване до населението. Имаме 20 000 дка частна гора, разчитаме на тази служба. Не бихме позволили да се случи това нещо без да ни е посочена алтернатива", заяви кметът на село Стойките Георги Георгиев.

Зам.-кметът на община Чепеларе Пантелей Мемцов подчерта, че миналата седмица пожарната служба в Пампорово с бързата си реакция е спасила човешки живот на полусляп мъж, чиято къща пламва в село Проглед. "На Пампорово има около 16 000 легла и тя е създадена, защото това са един вид еквивалент жители. Пожарната има и други ангажименти по закон във връзка с природни бедствия, оставането й е от жизненоважно значение. Пожарната в Пампорово е създадена 1996- 97 г. първо като участък с усилията на "Пампорово" АД. Тогава курортът имаше 3500 легла, но нуждата показа, че има необходимост от пожарникарско присъствие в Пампорово. През 2006 година се разви в РПУ и може да се направи анализ, че с превантивната си дейност е допринесла много за безопасността на туристите. Времето за реакция от Чепеларе е двойно, а от Смолян е тройно, а през зимата се увеличава многократно. Първите 10 минути са жизненоважни за овладяване на пожара и извеждане на хората. После става безмислено, само се регистрира този пожар", коментира Мемцов.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?