3906

Хоби на две колела: Свободният дух на волните ездачи: VAGABONDS MC, или изкуството да бъдеш скитник с кауза

Ако свободният дух има тотем и той го изразява и пази от клетката на конформизма, от клопката на страха и блуждаещата в клишета мисъл, то това ще е моторът и неговият повелител. Съществуват толкова пътища, колкото отделни души, но някои пътища имат владетели - VAGABONDS MC.

„Не можеш да водиш кой знае какъв разговор върху движещ се мотоциклет, освен ако не обичаш да крещиш. Вместо това времето се прекарва в долавяне на нещата и размисъл върху тях“, пише в „Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет“ легендарният писател, философ и „скитник“ Робърт М. Пърсиг.

Това е - размисълът върху най-важното, а не върху неизбежното, и именно тази философия намира изразителите си тук, в Пловдив.

В началото бе VAGABONDS: традицията повелява вече 33 години 

Организираното мотодвижение у нас започва именно с VAGABONDS MC - те дават началото и на първото масово откриване на сезона. Това се случва на 22 март през далечната 1991 г. Още през годините на соца пловдивските рокери са се събирали неформално, като сборният им пункт е бил на мястото на рокерската им къща днес. През 1992 г. са регистрирани в съда и така се ражда първият клуб на хората, сплотени не само от любовта към моторите, но и от начина, по който осмислят и приемат света. 

VAGABONDS са и първите, които организират добре познатите днес мотосъбори, където рокерите демонстрират своите умения, включват се в състезания, лее се бира и всичко това на фона на парчетата на любимите банди. 

Дълги години откриването на мотосезона ставаше единствено в Пловдив, като в града си даваха среща клубове от цялата страна. Историята и традициите няма как да бъдат променени, независимо че вече и в други градове организират подобни събития. Ако има „правителство“ на мотодвижението у нас, то VAGABONDS завинаги са неговите министри.

Благотворителност и каузи

Благотворителните каузи съпътстват VAGABONDS целогодишно. Рокерите са двигател на редица мероприятия през годините, свързани с безопасността на движението, включително и на съвместни прояви с местната полиция. Клубът подкрепя кампаниите на Фондация „Грижа за живот“ за информираност и превенция на жени с рак на гърдата.

През февруари клубът се включи и подкрепи Сдружението на жените мотористи Lady Bikers MPowered Bulgaria, които организираха редица рок концерти и благотворителен фест в центъра на Пловдив в помощ на Костадин Стефанов Бозуков, който се бори с тежко заболяване.

Да си VAGABONDS, не е просто вятър в косите и рок, това е възможността да бъдеш толкова свободен, че да носиш отговорността за всеки избор и да го превръщаш в кауза, която да последват онези, които не се страхуват да „скитат“. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?