2374

Хижарят на "Вихрен": Късно тръгване към върха и то сам е фатално

Трябва да се въведе закон във високата планина да се ходи с водач, казва Иван Карабельовота за

Зимната планина има железни правила – нарушиш ли ги, цената е висока. Основна грешка на изчезналия турист е това, че е тръгнал за връх Вихрен по обяд, към 13 часа. При това времето е било много лошо.  Това коментира за „Марица“ Иван Карабельов, алпинист, опитен планинар, дългогодишен управител на базата на НСА на хижа Вихрен. 

Трети ден планински спасители издирват софиянеца Пламен Христов под връх Вихрен. Опитният турист за последно се е обадил в 17 часа на 27 декември и казал на близките си, че е под върха. Той искал да отбележи 69-тия си рожден ден на 28 декември с изкачване на един от най-трудните върхове у нас - Вихрен, висок 2914 м.    

 За върха, дори през лятото, се тръгва сутрин рано. Да не говорим през зимата, когато денят е много къс – в 6 трябва да си тръгнал за нагоре, за да стигнеш горе до обяд и да се върнеш на хижата, преди да се стъмни. А туристът е бил под върха в 17 часа, няма достатъчно време за връщане. Така през 1984 г. под Еверест загина най-големият ни алпинист Христо Проданов – качи върха късно и трябваше да слиза по тъмно, обяснява Карабельов.  

 

Никога не трябва да се тръгва във високата планина сам. При това изчезналият софиянец е на 69 години и е изхабил доста сили при качването. Вероятно не са му стигнали силите на връщане, колкото и да е трениран. Вървял е по класическия маршрут – от хижа Вихрен нагоре, не по Джамджиевия ръб, нито през Казаните.  

 

Вероятно се е подхлъзнал или се е объркал  на слизане. Може да е пропаднал в някой улей – над 2500 м има доста сняг, казва опитният планинар.    

 

Според Карабельов при зимни изкачвания на връх Вихрен най-безопасно е да се наеме водач, който да преценява правилно обстановката и да носи отговорност – да обезопаси маршрута с въже, да каже кога да се поставят метални шипове на краката, т.нар. котки.    

 

В Италия, Франция във високата планина се катери само с водач, това е регламентирано със закон. Крайно време е и у нас да се помисли за това, за да не даваме жертви всяка година, казва планинарят. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Реалист

Реалист

31.12.2022 | 10:02

В Италия, Франция, Швейцария има закон за водач във високата част на планината, но там планините са доста по-високи...

Отговори
3 0
Жоро

Жоро

31.12.2022 | 06:47

Кофти за човека, но когато си прекалено самоуверен стават тия сакатлъци. Така си замина и Боян Петров, повярва си много и хвана калъча. Лошото е, че има много такива “много подготвени” планинари, които цял живот много ама много катерили, но в крайна сметка планината решава дали ще продължиш или не. Дано поне намерят тялото да си го погребат

Отговори
9 2
Турист без гид

Турист без гид

30.12.2022 | 20:53

Айде още един "водач", който иска всички да му плащат, за да идат в планината...

Отговори
3 10
...

...

29.12.2022 | 20:40

тоя е наприказвал пълни глупости...

Отговори
7 23
John

John

30.12.2022 | 15:54

Глупака си ти! По-добре си замълчи!

Отговори
18 2

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?