46

Хасково, Благоевград и Видин на дъното по заплати у нас

Заетите в обществения сектор взимат близо 500 лева повече, отколкото тези в частния.

Видин, Благоевград и Хасково са на дъното по заплати в страната. Разликата между средните възнаграждения там и в столицата, например, е два пъти. А в сравнение със средната заплата за страната, хората в трите града получават с една трета по-малко, сочат данните на НСИ за първото тримесечие на годината. Те са на база подадена информация от самите работодатели.

Интересен факт е, че в периода януари-март заплатите са по-ниски, отколкото в края на миналата година. Това се дължи на бонусите за Коледа, които обаче тази година не са били големи.

В последните в класацията региони получават между 1238 лева във Видин и 1244 лева в Хасково. Всичко това обаче е с уговорката, че доста по-високи са възнагражденията на работещите в така наречения обществен сектор - близо 1600 лева при едва 1100 в частния. Хората в региона потвърждават това и имат обяснение за разликите. Според тях всичко зависело от това колко печеливш е даден отрасъл и дали има скрити доходи – така наречената „сива” икономика.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
chapana

chapana

28.05.2023 | 19:33

Какво Хасково,бе! Цялото е в Пловдив Пишете колко взимат хасковлии в Пловдив,че да е истина колко са високи,или ниски заплатите в Хасково

Отговори
0 0

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?