71

Градушкари няма да стачкуват, откриват сезона

Стрелбата срещу градоносни облаци в страната официално стартира утре. Защитата ще е с ракетен способ и ще обхваща територия от около 22 милиона декара. Командните пунктове - 11 на брой,  с 262 ракетни площадки, са разпложени в областите  Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Хасково, Сливен, Видин, Монтана, Враца и Плевен.  В Пловдивско базите са в Поповица и Голям Чардак. 

Служителите от Изпълнителната агенция "Борба с градушките" /ИАБГ/ няма да стачкуват, както се заканиха наскоро, тъй като в края на мандата си правителството Денков-Габриел изпълни исканията им за увеличение на заплатите. За градушкарите е предвидена сума в размер на 3 млн. лв., а увеличението с разликата ще бъде изплатено със  задна дата от 1 януари 2024 г. Средствата са част от oбщo 268 млн. лв., зaлeгнaли в бюджeтa зa тaзи гoдинa зa пpeмaxвaнe нa paзлиĸитe в зaплaщaнeтo в държавната администрация.

Тази година градозащитната дейност започва по-рано от обичайното поради прогнозираните през второто десетдневие на април наднормени температури, които в комбинация с неустойчиво стратифицирана атмосфера, са предпоставка за развитие на градоопасна купесто дъждовна облачност, коментират от Министерство на земеделието.

Изпълнителната агенция „Борба с градушките“ е обезпечила осъществяването на операциите по изкуствени въздействия към момента с 11 793 противоградови ракети. При висока честота и интензивност на градовите процеси през сезона, ИАБГ има готовност да закупи допълнително ракети, за което са предвидени средства, съобразно закона за държавния бюджет.

През активния сезон 2024 г. ще се осигурява  радарно покритие на атмосферата над територия на Република България със седем метеорологични радарни станции, оборудвани със софтуер IRIS на „VAISALA". 

 

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?